Live Live

Het Wilminktheater in Enschede is op weg naar duurzaamheid: ‘Bij twijfel: altijd in de restbak’

Gepubliceerd: Woensdag 09 oktober 2019 12:13

Het Wilminktheater in Enschede is op weg naar duurzaamheid: ‘Bij twijfel: altijd in de restbak’

Gescheiden afval, duurzame koffie, wijn uit Twente, biologische hapjes en voorstellingen over klimaatverandering: zomaar een greep uit het Wilminktheater, dat de weg naar duurzaamheid is ingeslagen.

De zonnepanelen zitten al even op het dak. Maar veel initiatieven om het Muziekkwartier meer duurzaam te maken zijn nieuw. Zoals de bakken voor gescheiden afval, of de waterbesparende wc’s, het brood dat wordt afgebakken in Enschede en de biologische wijn uit Hengelo. „De inkoop doen we zoveel mogelijk in deze omgeving, zodat de afstanden kort zijn”, zegt Twan Blokhuis van het Wilminktheater.

Hij zal, bij de aftrap op 24 oktober, voorafgaand aan de voorstelling The Children, een lezing geven over hoe het theater samen met het publiek de uitdaging wil aannemen om ‘de wereld voor onze kinderen goed achter te laten’. „Dat betekent dat wij onze bezoekers willen stimuleren op de fiets te komen in plaats van met de auto. Maar ook: print je ticket niet uit maar laat ’m zien op je mobieltje.”

Klimaatvoorstellingen
The Children is de eerste voorstelling in de serie ‘Klimaat’, die het Wilminktheater op het programma heeft. „Een spannend, heel goed geschreven drama over drie wetenschappers, kernfysici, die voor de keuze staan: ga ik verder met mijn comfortabele leven of neem ik mijn verantwoordelijkheid en ruim ik de rotzooi op die wij zelf hebben veroorzaakt?”, zegt Mathilde van de Veen.

Duurzame meubels
De voorstelling is ook bijzonder omdat Het Nationale Theater deze volledig duurzaam heeft geproduceerd. De meubels op het toneel zijn eerder gebruikt, de kostuums zijn gemaakt van vintage kleding en het decor is zonder restafval gemaakt en alles past in één vrachtwagen. „De regen is geen water, maar rijst die na de voorstelling wordt opgeveegd en opnieuw gebruikt.” Waarom klimaatverandering tegenwoordig zoveel theatergezelschappen bezighoudt, vertelt journalist Ricci Scheldwacht in een inleiding.

Gas
Klimaatverandering en duurzaamheid heeft ook toneelgroep Jan Vos geïnspireerd tot Gas. Het is een stuk in drie episodes, vanaf de vondst van de enorme gasbel van Slochteren in de jaren 60 tot de aardbevingen die er vandaag de dag het gevolg van zijn. Voorafgaand aan de voorstelling is er een gratis te bezoeken talkshow met gasten die worden geïnterviewd door journalistes Reinalda Start, Heleen Ekker en Margriet Brandsma. Zij deden voor het NOS journaal onderzoek naar de gaswinning en schreven daarover het onthullende boek De Gaskolonie.

„En dan hebben we volgend jaar The biggest lawsuit on the planet, een toneelstuk naar het waargebeurde verhaal over een tiener die al jaren bezig is de regering Trump aan te klagen voor de klimaatverandering.”

Ook artiesten
Met alle duurzame voorstellingen en maatregels wil het theater niet alleen het publiek inspireren. ,,Dat geldt ook voor de artiesten en onze medewerkers. Wist je bijvoorbeeld dat een klokhuis in de plasticbak deze afvalstroom al vervuild? Bij twijfel: altijd in de restbak.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Sanne Peper

Deel deze pagina: