Live Live

Het lampenpaleis in Enschede: ‘De wereld van de verlichting blijft klein’

Gepubliceerd: Vrijdag 31 mei 2019 10:24

Het lampenpaleis in Enschede: ‘De wereld van de verlichting blijft klein’

Dat Friedie en Frida van Beek zich in 1969 vanuit Amsterdam in het oosten van het land vestigen heeft alles te maken met het werk van Friedie. Als vertegenwoordiger van de Belgische lampenfabriek Massive bedient hij de regio Oost Nederland. Dan kun je er maar beter in de buurt wonen.

Winkels die uitsluitend in verlichting doen, zijn er dan niet of nauwelijks. Friedie rijdt door de regio om fietsenwinkels en radio- en tv-zaken te motiveren om aan verlichting te gaan doen. Dat gaat lang goed, tot hij in 1976 besluit zelf een winkel in uitsluitend verlichting te beginnen: Lampenpaleis, in het pand aan de Stadsgravenstraat in Enschede waar meubelhandel Langkamp er zojuist mee op is gehouden.

Ontwerpen
De voornaamste leverancier is zijn voormalige werkgever, al gaat hij steeds meer zelf lampen ontwerpen die hij vervolgens in Spanje laat maken. Vanaf dag één gaat dat goed. De zaak groeit en groeit. Na vijf jaar opent hij in Zuid Limburg in een plaatsje met de toepasselijke naam Beek een tweede Lampenpaleis.

Lampenpaleis blijft groeien. Dochter Mery komt in de zaak, maar stapt er in 1993 weer uit om de winkel Big Beautiful Underwear te beginnen. In 1991 stapt de zoon, de dan 20-jarige Friedie junior het bedrijf binnen. In 2010 neemt hij het officieel over.

Hij heeft goede tijden en slechte tijden meegemaakt. De gemeente breekt in 2003 de Van Lochemstraat open om er iets te doen (wat hij allang is vergeten, misschien wel de riolering), maar wat hij wel weet is dat de actie extreem lang duurt met dramatische gevolgen voor de omzet. Als de straat weer dicht zit, dient zich een eigenaardigheid aan. Om de hoek zitten ineens nog twee verlichtingszaken: De Lampenier en Scharstuhl. Maar dat blijkt alleen maar gunstig. Drie vergelijkbare winkels vlak bij elkaar trekt klanten. En omdat Lampenpaleis op voorraad heeft wat de collega’s moeten bestellen, varen ze daar wel bij.

Verandering
Maar inmiddels is de wereld van de verlichting volkomen veranderd. Bij alle bouwmarkten, woninginrichters, meubelwinkels kun je tegenwoordig verlichting aanschaffen. En internet is een geduchte concurrent als het om de duurdere merken gaat.

Door bij de mensen thuis te komen, te bezorgen, te adviseren, te installeren en te repareren houdt Lampenpaleis zijn klanten. En verder is het zaak ook zichtbaar te blijven. Ze zetten daartoe in op de kleinschaligheid. De zaak in Beek is begin vorig jaar gesloten. En voor dit jaar is de planning om het huidige winkelpand van 1000 vierkante meter terug te brengen tot de helft. „Van een heel grote keuze, raakt de klant alleen maar in verwarring, Vroeger hadden we wel veertig soorten bureaulampen, nu nog tien. Dat maakt het voor de klant gemakkelijker. De wereld van de verlichting blijft klein. Mijn zuster Claudia heeft een vakantiepark. We hebben het er wel eens over. Een mens besteedt aan één vakantie net zoveel geld als dat-ie zijn hele leven aan verlichting uitgeeft. Wat dat betreft blijft de verlichting een kleine wereld.”

Deel deze pagina: