Live Live

Het gaat flink plenzen: vrijdag ‘buienstraten’ verwacht in Twente

Gepubliceerd: Vrijdag 12 juli 2019 07:02

Het gaat flink plenzen: vrijdag ‘buienstraten’ verwacht in Twente

Verruil de parasol maar voor een paraplu, vrijdag gaat het op sommige plekken in Oost-Nederland flink plenzen. Weerplaza verwacht lokaal ‘buienstraten’ die gepaard gaan met heel veel regen en onweer. KNMI heeft het weeralarm code geel afgegeven.

Tijdens een buienstraat trekken buien langs een duidelijke lijn en in een smalle strook over de regio en leveren zeer veel neerslag af. In een extreem geval kan het aan weerszijde van zo’n buienlijn nagenoeg droog blijven.

Felle buien

Dat kan vandaag ook het geval zijn. ,,Er zijn regio’s waar het vrijdag vrijwel droog blijft, terwijl het een paar kilometer verderop met bakken uit de lucht komt’’, aldus weervrouw Diana Woei van Weerplaza. Daarbij zijn de zwaarste buien voor Oost-Nederland.

Bij die felle buien is kans op windvlagen en kunnen gepaard gaan met onweer. Weerplaza verwacht veel regen doordat de buien in ‘buienstraten’ over bepaalde regio’s kunnen trekken. Volgens Diana Woei zijn neerslagsommen van 8 tot 25 mm mogelijk. ,,In de situatie van een buienstraat kan plaatselijk zelfs 25 tot 35 mm regen in de regenmeter worden opgevangen.’’

Code geel
Het KNMI heeft code geel afgegeven voor het oosten van het land. ‘Verkeer en buitenactiviteiten kunnen hinder ondervinden. Mijd open water en open gebied, schuil niet onder bomen. Volg weerberichten en waarschuwingen’, is het advies van het weerinstituut. Het weeralarm geldt vrijdag van 13.00 tot 18.00 uur.

Vakantie
In de loop van de vrijdagavond verdwijnen in het hele land de meeste buien. Het weekend lijkt, als voor regio noord de vakantie begint, vrijwel droog te verlopen. Het wordt zaterdag en zondag rond de 20 graden. In het tweede deel van volgende week stijgt het kwik richting de 25 graden.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman

Deel deze pagina: