Live Live

Het gaat flink plenzen in Twente, eerste herfststorm in aantocht

Gepubliceerd: Donderdag 26 september 2019 11:17

Het gaat flink plenzen in Twente, eerste herfststorm in aantocht

Pak je paraplu maar vast, het gaat flink plenzen in Oost-Nederland. Lokaal valt er meer dan vijftien millimeter. Zondag is de kans groot op de eerste herfststorm van dit jaar.

Het is herfst en dat gaan we de komende dagen merken. Volgens Weerplaza wordt het kletsnat. Meteoroloog Wilfred Janssen krijgt de regio zondag met een venijnig lagedrukgebied te maken. ,,Er is zelfs een kans dat we dan de eerste officiële herfststorm van dit jaar kunnen noteren. Naast veel wind is er ook kans op veel regen.’’

Een lagedrukgebied koerst zondag vanaf de Atlantische Oceaan over de Britse Eilanden en de Noordzee naar Denemarken. Onderweg ontwikkelt dit lagedrukgebied zich mogelijk tot stormdepressie, waardoor vooral het noorden met storm te maken kan krijgen. Daarbij zijn dan ook windstoten mogelijk van soms meer dan honderd kilometer per uur.

Rustige herfst
Er is officieel sprake van storm wanneer op ten minste één KNMI-station gemiddeld over een heel uur windkracht 9 wordt gemeten. Vorig jaar verliep de herfst rustig, het kwam zelfs niet één keer tot storm. ,,Een herfst zonder storm is overigens niet uniek. Komt het zondag daadwerkelijk tot storm, dan is dat de eerste herfststorm sinds 29 oktober 2017'’ , weet de weerman.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay

Deel deze pagina: