Live Live

VIDEO Hergebruik van oude grafstenen in Enschede op de agenda

Maandag 29 mei 2017 14:47

VIDEO Hergebruik van oude grafstenen in Enschede op de agenda

In de Week van de begraafplaats zijn er maandagavond en dinsdagmiddag rondleidingen op de Westerbegraafplaats en de Oosterbegraafplaats. Monique Kiekebosch gaat ook in op duurzaamheid, het thema van de Week.

TV Enschede nam een kijkje op de Oosterbegraafplaats. Bekijk de reportage hierboven.

De mogelijkheid om grafstenen van een graf dat is geruimd, opnieuw te gebruiken, bestaat al een tijdje. ,,Het is duurzaam en ook mooi", zegt Monique Kiekebosch, ,,maar er is niet veel animo voor." In de Week van de begraafplaats geeft zij aan dat er ook haken en ogen zitten aan het hergebruik. ,,Lang niet alle stenen lenen zich ervoor. Sommige zijn te broos of hebben niet het goede formaat. Steenhouwers geven aan dat een nieuwe steen bewerken vaak goedkoper is." Binnenkort zet Kiekebosch het toch weer op de agenda. Intussen blijft de mogelijkheid bestaan. ,,We bewaren stenen van geruimde graven toch al een tijdje."

Rondleiding
Vanavond (19.00-20.30 uur) geeft zij een rondleiding op de Westerbegraafplaats, morgenmiddag (14.00-15.30 uur) op de Oosterbegraafplaats. Daar gaat ze met publiek langs de graven van textielfabrikanten, de Van Heeks, de Ter Kuiles, de Blijdensteins. Maar vooral gaat het in de Week van de begraafplaats over duurzaamheid. ,,Begraven is natuurlijk", vindt zij. ,,Begraafplaatsen zijn vaak mooie parken, met veel groen, rust en vogelgeluiden." Er komt weinig onnatuurlijks aan begraven te pas, als ze het vergelijkt met het cremeren. ,,Voor cremeren wordt vaker gekozen, maar begraven is duurzaam. Vertering is een natuurlijk proces en je kunt er zelfs voor kiezen in doeken te worden begraven, in plaats van in een kist."

Als het gaat om de faciliteiten verwacht Kiekebosch binnenkort ook te kijken naar mogelijkheden voor biologische en duurzame hapjes en drankjes bij de afscheidsrecepties. ,,Koffie en cake na afloop komt zelden meer voor, het wordt steeds persoonlijker. Daar hoort bij dat we kijken naar de catering. Dat gaan we doen."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Carlo ter Ellen

Deel deze pagina: