Live Live

Heracles 2- Twente 2: geheim duel als bron van informatie

Gepubliceerd: Dinsdag 06 november 2018 09:08

Heracles 2- Twente 2: geheim duel als bron van informatie

De derby is terug, althans die tussen de tweede teams van Heracles en FC Twente. Maandag speelden ze in het geheim voor het eerst sinds twee jaar weer tegen elkaar in de reservecompetitie. Heracles won met 4-3.

De wedstrijd tussen Jong Heracles en Jong FC Twente stond eigenlijk voor maandagavond gepland. Maar na een oproep op Facebook van FC Twente-supporters die naar Almelo wilden komen, zagen de beide clubs en de lokale overheden ervan af. En dus speelde de enige derby van dit seizoen zich maandagmiddag af, in stilte. De tweede teams troffen elkaar, afgezien van oefenduels, voor het eerst sinds de invoering van de voetbalpiramide.

Besluit
Hoe zat het ook alweer? FC Twente besloot in 2016 mee te doen aan de nieuwe opzet van de KNVB, Heracles niet. Jong Twente kwam zodoende in de tweede divisie terecht en speelde daar stevige duels met veel weerstand tegen amateurs, maar degradeerde al na een seizoen. Heracles koos ervoor om op maandag in de uitgedunde reservecompetitie te blijven, omdat het geen extra team op wilde tuigen.

Dit seizoen besloot FC Twente zich terug te trekken uit de piramide en weer op de maandagavond te gaan spelen, tot tevredenheid van technisch directeur Ted van Leeuwen. "Ik wilde het tweede nooit in de piramide hebben", zegt hij. "Maar het was al besloten. Je moet een grote club zijn, met genoeg financiële middelen om mee te doen in de tweede divisie - alleen dan heeft het zin. Maar wij waren al op de weg van de bezuiniging. Het was volstrekt onlogisch om mee te doen."

Heracles was vanaf het begin heel zeker: wij stappen er niet in. "We zouden er een extra team bij moeten zetten", zegt Mark-Jan Fledderus, de technisch manager in Almelo. "De nummers 12 tot en met 19 komen nooit aan spelen toe, omdat ze op de bank zitten bij het eerste. Voor hen moet je aparte oefenduels gaan regelen. Dus het komt erop neer dat je de nummers 20 tot 35 beter maakt, maar de grootste talenten niet. Dat werkte niet voor ons. Bovendien kost het veel extra geld, en dat gaat dan ten koste van iets anders."

Gas geven
Wat is wijsheid en wat is het beste voor een talent? Fledderus vindt het een complexe materie. "Niemand weet in dit verhaal de waarheid. De een vindt het goed dat spelers in de piramide meer weerstand krijgen en denkt dat er in de competitie op maandag weinig gas wordt gegeven. Wij gaan voor een mix. De spelers van het eerste doen ritme op en de jongere jongens kunnen zich aan hen optrekken. Wij eisen dat de spelers de wedstrijden serieus nemen en het zegt iets over hun mentaliteit hoe ze ermee omgaan. Ze worden er bovendien voor betaald."

Bij FC Twente is dat niet anders. "Er zitten bij het eerste elftal altijd zes spelers op de bank. Dat mogen er veel meer zijn, maar wij vinden dat ze hun plek moet verdienen", aldus Van Leeuwen. "Jongens die ermee om kunnen gaan om op maandag te spelen en er voor gaan, verdienen eerder een plek in het eerste. Voetbal is een kwestie van keuzes maken, en dit weegt mee."

"Ik heb een goed gevoel over de mentaliteit van de generatie die er aankomt - het gaat ten goede keren", vervolgt de technisch directeur. "De kinderen in Europa zijn veranderd. Ze kunnen het eerder aan om op het hoogste niveau te spelen. Inmiddels is het zo dat je geen toptalent bent als als je op je 19de nog niet in het eerste zit. Op de laatbloeiers na. Dat wil overigens niet zeggen dat je dan niet geschikt ben voor betaald voetbal."

Spotlights
Voor Fledderus en Van Leeuwen is een wedstrijd als die van maandag een bron van informatie. Wie wil er echt heel graag en wie laat het liggen als het weekeinde achter de rug is en de spotlights uit zijn? Heeft de speler die terugkomt van een blessure weer genoeg ritme om aan te haken bij de eerste elf en haakt het grote talent aan of juist niet?

"Ik kijk ook of er in het tweede van Heracles wat tussen loopt", zegt Van Leeuwen. "Tenslotte is het een eredivisieploeg."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman

Deel deze pagina: