Live Live

Havenbedrijf Sesam in Enschede in de verkoop voor 3,8 miljoen

Gepubliceerd: Woensdag 09 januari 2019 08:38

Havenbedrijf Sesam in Enschede in de verkoop voor 3,8 miljoen

Op- en overslagbedrijf Sesam staat in de etalage. Het bedrijf aan de Kanaalstraat, dat ruim tachtig jaar bestaat, wordt verkocht inclusief opslagsilo’s, twee kraanbanen met kraan, trechters, opslagbunkers en een 70-tons weegbrug.

Het perceel van bijna 22.000 vierkante meter, inclusief opstallen, moet volgens bedrijfsmakelaar Boers&Lem 3.850.000 euro kosten. Sesam is eigendom van grindbedrijf Niba, dat weer onderdeel is van het Duitse familiebedrijf Hülskens. Er werken nog vijf mensen en er wordt voornamelijk zand en siergrind opgeslagen. De silo’s op het terrein worden verhuurd aan een veevoederbedrijf, dat het havenbedrijf ook gebruikt voor laden en lossen. Het bedrijf stond enige tijd in de verkoop bij een makelaar in Rotterdam, maar sinds enkele maanden is het Enschedese makelaarskantoor Boers&Lem in de arm genomen.

Positiever
Sesam staat al enige tijd te koop. Mede door de crisis werden er een tijdje rode cijfers geschreven, maar inmiddels gaat het weer beter, aldus bedrijfsleider Peter Eilander. „We zitten in een stijgende lijn en het ziet er nu allemaal positiever uit.” De werknemers hopen op een overname. Volgens Eilander zoekt Niba/Hülskens een nieuwe eigenaar die het potentieel van het terrein beter kan benutten.

In het verleden werd Sesam vooral gebruikt als op- en overslagterrein voor textiel. „Ik werk hier al veertig jaar, het was vroeger vooral katoen, garen en kleding. Het ging hier af en aan.” Eilander vindt het een mooi bedrijf waar hij graag zou blijven werken. „We kunnen hier schepen lossen tot 1500 ton, waar vind je dat? We hopen dat we kunnen doorgaan.”

Sesam gaat niet dicht
De onzekerheid voor de werknemers duurt inmiddels al enige tijd en houdt aan zolang het bedrijf te koop staat. Op korte termijn de deuren sluiten is echter niet de bedoeling, zegt Eilander. Sesam gaat niet dicht, aldus de bedrijfsleider. „Zeker niet, het werk gaat gewoon door.” Met de veevoederbedrijven die de silo’s huren voor opslag is recent weer een nieuw contract afgesloten.

Volgens Bart Wientjes, eigenaar van makelaar Boers & Lem, is er interesse voor het complex. „Ik ben er recent nog met twee partijen geweest, er is zeker belangstelling. Er is in deze regio een tekort aan kavels met laad- en loskade en er zijn in Enschede sowieso weinig grote objecten te koop.” Het is een kwestie van geduld tot de juiste koper opduikt, meent hij. „Het mooiste zou natuurlijk een bedrijf zijn dat de huidige activiteiten overneemt maar je kunt ook denken aan bijvoorbeeld een recyclingbedrijf. Er zit een weegbrug in tot 70 ton, dat is uniek in deze regio.” De koper zal in elk geval een bedrijf zijn dat past in de omgeving van de haven. „Een bedrijf in de logistiek gaat niet hier zitten, dat gaat naar het XL Businesspark in Almelo.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen

Deel deze pagina: