Live Live

Grolsch stopt met adverteren op Comedy Central: 'Grens is overschreden’

Gepubliceerd: Zondag 14 april 2019 19:18

Grolsch stopt met adverteren op Comedy Central: 'Grens is overschreden’

Grolsch stopt voorlopig met adverteren op tv-zender Comedy Central. Aanleiding is de nieuwe tv-serie Drunk History, waarin bekende Nederlanders dronken een verhaal vertellen uit de vaderlandse geschiedenis. Volgens de bierbrouwer moedigt het programma overmatig alcoholgebruik aan en wordt daarmee een grens overschreden.

De eerste aflevering van Drunk History moet nog op de buis verschijnen, maar nu al veroorzaakt het programma veel ophef. Hoewel meerdere bierbrouwers niet blij zeggen te zijn met de tv-serie, gaat Grolsch met een algehele boycot al een stap verder. „Zolang er geen duidelijk signaal wordt afgegeven dat Comedy Central zich anders gaat positioneren op gebied van verantwoord alcoholgebruik, gaan wij niet meer op deze zender adverteren”, zegt Grolsch-woordvoerder Koert van 't Hof.

Onverantwoord alcoholgebruik

Drunk History is over komen waaien uit Amerika en was eerder al te zien in landen als Mexico, Engeland en Australië. In de Nederlandse versie worden de kijkers ‘bijgepraat’ over onze vaderlandse geschiedenis. Zo gaat het onder meer over Mata Hari, de legende van Kenau en de ontsnapping van Hugo de Groot. Bekende acteurs als Nance Coolen en Jasper Demollin van Streetlab spelen de scènes na.

Grolsch heeft tot de boycot besloten na het zien van een aantal van de al uitgezonden afleveringen in het buitenland. De bierbrouwer ziet de humor van het programma niet in. „Wij willen sowieso niet adverteren rondom programma’s die niet passen bij verantwoord alcoholgebruik en/of algemene fatsoensnormen”, aldus Van ‘t Hof.

Gemoederen lopen op
Ook de Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie (STIVA) zegt niet blij te zijn met Drunk History. Volgens de stichting stelt het tv-programma overmatig alcoholgebruik in een positief daglicht. „De gemoederen zijn inmiddels hoog opgelopen in de branche”, zegt Peter de Wolf, directeur van STIVA. „Verschillende biermerken geven aan serieus te overwegen om te minderen of stoppen met adverteren op de zender.”

Comedy Central laat weten dat voorafgaand aan elke aflevering van Drunk History een waarschuwing in beeld komt. Daarin zegt de tv-zender te willen benadrukken dat ze het overmatig gebruik van alcohol niet wil aanmoedigen. De eerste aflevering van Drunk History is maandagavond om 21.30 uur te zien.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen

Deel deze pagina: