Live Live

GroenLinks en FvD buitenspel bij collegevorming in Overijssel

Gepubliceerd: Woensdag 08 mei 2019 14:33

GroenLinks en FvD buitenspel bij collegevorming in Overijssel

Een verrassende wending in de coalitiegesprekken van de provincie Overijssel. De grote winnaars van de provinciale verkiezingen in Overijssel, GroenLinks en Forum voor Democratie, staan buiten de coalitievormingen.

Informateur Bart Krol sprak deze week met alle partijen, liet hij dinsdag weten. Hij ziet meer in een combinatie van de grootste partij CDA met VVD, PvdA, ChristenUnie en SGP. Dat laat Krol vandaag weten.

Onacceptabel
Nieuwkomer Forum voor Democratie toonde de ambitie samen te willen werken in een coalitie. De PvdA liet de voorgaande coalitiegesprekken klappen. De partij wilde in Overijssel niet langer met Forum voor Democratie in zee. Dat had deels te maken met de landelijke teksten en gedachten van de partij. PvdA vond onder meer de uitspraken rondom ‘homeopathische verdunning’ en het meldpunt voor linkse onderwijzers onacceptabel. Daarna lag de ChristenUnie dwars.

Gesprekken
Informateur Krol denkt dat CDA met VVD, PvdA, ChristenUnie en SGP breed vertrouwen geniet om de volgende vier jaar Overijssel te besturen. De combinatie kan rekenen op 25 zetels van 47 zetels, dat is 53 procent.

Krol sprak met alle fractievoorzitters afzonderlijk op Koningsdag en zondag 30 april. Vrijdag 3 mei kregen enkele partijen tweede gesprekken. Daaruit bleek voor de informateur dat coalities met Forum voor Democratie erbij niet genoeg steun van andere partijen kon rekenen.

Een aantal partijen wilde wel met GroenLinks in een coalitie, maar daar kon Krol geen meerderheid voor vinden in zetels.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen

Deel deze pagina: