Live Live

Groene stroom uit Enschede vanaf daken van Twente Milieu

Vrijdag 12 januari 2018 11:12

Groene stroom uit Enschede vanaf daken van Twente Milieu

Nog twee weken en dan levert Enschede Energie de eerste groene stroom vanaf het dak van Twente Milieu. Het is het eerste grote project van de club.

Op 26 januari worden de 840 zonnepanelen op de daken van de (drie) Twente Milieu-gebouwen aan de Marssteden ingeschakeld. Het project van Enschede Energie en Twente Milieu is de aftrap van de projecten die de energiecooperatie in Enschede wil uitvoeren.

De club van voorzitter Jeroen Jansen heeft een flinke ambitie. De gemeente Enschede wil in 2030 12 procent van de stroom duurzaam opwekken, maar Enschede Energie gaat verder en stelt zich tot doel al over tien jaar 20 procent van de Enschedese huishoudens van groene stroom te voorzien.

Groot project

Dat ze over twee weken van start gaan, is voor Jansen een grote stap. Enschede Energie was eigenlijk van plan Twente Milieu al rond de jaarwisseling van duurzame energie te voorzien. "Dat was niet haalbaar", zegt Jansen. "Een heel praktisch probleem. Telkens als we nieuwe panelen installeren, moeten we de stroom uitschakelen. Twente Milieu moet dan op aggregaatstroom draaien en zo'n groot bedrijf kun je niet zomaar van het net afhalen." Vanaf eind januari betrekt Twente Milieu dan 40 procent van de benodigde elektriciteit vanaf het eigen dak. De panelen hebben een gemiddelde jaaropbrengst van 200.000 kWh. Dat is vergelijkbaar met het stroomverbruik van zo'n 65 huishoudens.

Omhelsd
Dat Twente Milieu als startpunt is uitgekozen, is volgens Jansen logisch. "Samen met de gemeente hebben we gekeken waar we met ons eerst project zouden kunnen beginnen. Twente Milieu zorgt al jaren voor het verduurzamen van de Twentse leefomgeving. Een fris en schoon milieu staat ook voor Twente Milieu voorop. Het project werd van alle kanten omhelsd."

Particulier
Het nieuwe coöperatieproject bij Twente Milieu biedt leden de mogelijkheid mee te doen. Wie deelneemt werkt mee aan een duurzamere samenleving, vindt Jansen. Twente Milieu verwacht namelijk een besparing van 119.000 kilogram CO2 over het eerste jaar.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. Foto: © Wopereis/Sven Zovko

Deel deze pagina: