Live Live

VIDEO Geschiedenis van de Usseler Es komt tot leven met speciale app

Gepubliceerd: Dinsdag 31 juli 2018 08:18

VIDEO Geschiedenis van de Usseler Es komt tot leven met speciale app

De geschiedenis van de Usseler Es en andere buitengebieden van Enschede komt tot leven via smartphone of tablet en met ‘augmented reality’.

Onder de brandende zon loopt Jozef Kamphuis door een veelbesproken stuk buitengebied van Enschede. Zijn iPad laat het rechtstreekse bewegend beeld zien van de weelderig met mais begroeide Usseler Es. Ineens verschijnt de melding ‘toon info’ op zijn tablet.

„Druk er maar op”, zegt Kamphuis. Dan verschijnt als animatie een tent in beeld. Honderd meter verderop laat de iPad een partij helmen van klei zien. De illustraties zijn twee voorbeelden van de rijke historie van de Usseler Es.

De geschiedenis van dit circa 200 hectare omvattende stuk land ten westen van Enschede is divers. De Usseler Es vormde tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) de locatie voor het kampement waar de soldaten van prins Maurits zich ophielden tijdens de strijd tegen het Spaanse Rijk.Iconische geschiedenis
Dat verleden wordt met ingang van 1 augustus in beeld gebracht voor de bezoeker van dit deel van het buitengebied van Enschede in het licht van het recreatief-educatieve project HouVast op Pad. De wandelaar kan vanaf woensdag, na het downloaden van een speciale app, een belevenisroute lopen. Via augmented reality komt de welhaast iconische geschiedenis van de Usseler Es tot leven. Tijdens een wandeling die ongeveer een uur in beslag neemt, verwijzen vijftien informatieve momenten - points of interest - naar de gebeurtenissen van eeuwen geleden.

Augmented reality? „Dat is iets wezenlijk anders dan virtual reality”, zegt Kamphuis. „Creëer je bij het laatste een aparte virtuele werkelijkheid door een speciale VR-bril op te zetten, bij augmented reality zie je op telefoon of tablet nog steeds de omgeving om je heen, maar wordt er een extra over de werkelijkheid heen gelegd.”

Thema
Die laag heeft dus als thema de Tachtigjarige Oorlog. „Maar wat die laag laat zien en in welke vorm, is van begin tot eind bedacht door leerlingen van basisschool de Triangel ouderen van woonzorgcentrum De Hatteler”, zegt Mylène Snellens van Kunstenmakers, die het project samen met Kamphuis begeleidde. „De leerlingen van De Triangel waren in de klas al bezig met de Tachtigjarige Oorlog, dus dat sloot perfect op elkaar aan. Ze hebben zich ook echt in de geschiedenis en de materie verdiept door aan brononderzoek te doen.”

Wandelaar
„Het doel is dat de stadsrand en het buitengebied van Enschede op meerdere plekken toegankelijker worden gemaakt”, zegt Snellens over de bredere maatschappelijke betekenis van HouVast op Pad. „Het gaat erom dat de wandelaar hier over dit gebied meer te weten komt dan alleen het feit dat de mais hier momenteel zo hoog staat.”

Daarnaast zit het waardevolle aspect in het contact tussen jongeren (leerlingen) en ouderen over de invulling van de belevenisroute. „Je merkt wat dat betreft het enthousiasme aan beide kanten”, zegt Kamphuis, die met het project HouVast Op Pad samenwerkt met Dkwadraat en zich gesteund weet door de provincie Overijssel, de gemeente Enschede en het Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling.

HouVast
De Usseler Es is niet de enige plek in Enschede waar Kamphuis en Snellens met hun Kunstenmakers aan de slag zijn gegaan met HouVast op Pad. Zo maakten leerlingen van de basisscholen De Menkotoren en Bonifatius samen met cliënten van Aveleijn De Wielewaal een belevenisroute rond de Zuidkamp, ofwel de voormalige vliegbasis Twenthe. Niet ver verwijderd van het luchthaventerrein sloegen leerlingen van het Innova College en bewoners van de locatie Hortensiastaete van Livio de handen in elkaar voor een informatieve wandelroute rond Landgoed en villa De Hooge Boekel.

Informatie

Voor meer informatie over de projecten van HouVast op Pad, de verschillende belevenisroutes en de techniek van augmented reality, zie de website houvastoppad.nl. Daar is ook meer informatie te vinden over de speciale app over de belevenisroute die via de appstore en google play vanaf woensdag kan worden gedownload. De app is gratis en zal waar nodig een update krijgen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Reinier van Willigen

Deel deze pagina: