Live Live

Gerard Sanderink volhardt in soap die uitzichtloos lijkt

Gepubliceerd: Dinsdag 10 september 2019 22:21

Gerard Sanderink volhardt in soap die uitzichtloos lijkt

„Zijn geest is vergiftigd. Ik heb maanden geprobeerd Gerard te redden maar volgens mijn advocaat moet ik nu voor mezelf kiezen.” Aldus een geëmotioneerde Brigitte van Egten, ex-partner van Gerard Sanderink, in haar slotwoord bij wéér rechtszaak waarmee ze Sanderink wil dwingen te stoppen met het uiten van beschuldigingen aan haar adres.

Als twee hoofdrolspelers in een soap, waarvan de afleveringen elkaar in snel tempo opvolgen zonder dat het eind in zicht is. Weer troffen ze elkaar voor de rechter: Gerard Sanderink, in het dagelijks leven eigenaar van miljoenenbedrijven als Centric en Strukton, en zijn ex-partner Brigitte van Egten. Nu in Amsterdam. Hoewel het verblijf ‘op de set’ deze keer voor de Twentse miljonair wel van erg korte duur was. Toen de rechter niet inging op zijn verzoek om de zaak achter gesloten deuren te behandelen, besloot hij te vertrekken en het verloop van het kort geding buiten af te wachten.

Die zaak, een kort geding, was dit keer aangespannen door Van Egten. Sanderink beschuldigt haar al maanden herhaaldelijk van onder meer verraad, financiële malversaties, diefstal en betrokkenheid bij de porno-industrie. Van al die beschuldigingen heeft hij tot nu toe niets kunnen bewijzen. Maar dat belet hem niet om ze keer op keer te herhalen. Zowel binnen Centric en Strukton, als tegenover journalisten. Zij eist dat hij daarmee stopt en z’n uitlatingen rectificeert.

Aan de laars gelapt
Een eerdere veroordeling tot een gedeeltelijke rectificatie bij de rechtbank Almelo lapte hij aan zijn laars. Sterker nog: vlak daarna kregen diverse media, waaronder ook deze krant, een enorme berg e-mails met nieuwe bizarre beschuldigingen aan Van Egtens adres toegestuurd. Het ging onder meer om berichten die uit Van Egtens privé-mailbox waren gevist en die door Sanderink van commentaar waren voorzien. Volgens Sanderink heeft Van Egten jarenlang gefraudeerd bij DSS, het zonne-energiebedrijf waarvan zij directeur en hij eigenaar was.

Sanderink wilde journalisten met deze mails duidelijk maken dat Van Egten een ‘slechte vrouw’ is. Dat in tegenstelling tot zijn huidige vriendin, Rian van Rijbroek. In een toelichting schreef hij onder meer: „Brigitte heeft veel geld gestolen van mijn ondernemingen. Brigitte is de slechte vrouw. Niet Rian. Rian is een lieve integere vrouw.” Rian van Rijbroek, de 50-jarige Brabantse die zichzelf afficheert als cybersecurityspecialist, wordt door weinigen serieus genomen. Maar Sanderink gelooft heilig in haar capaciteiten als financieel en digitaal deskundige. Hij laat haar dan ook fraudeonderzoek doen binnen zijn bedrijven en heeft haar penningmeester gemaakt van de stichting die na zijn dood zijn vermogen gaat beheren.

Hilariteit
Er ontstond hilariteit toen Sanderinks advocaat Jan Boogaard beweerde dat zijn cliënt probeert iedere vorm van publiciteit te vermijden. Volgens de Middelburgse jurist is juist Van Egten de kwade genius die steeds de publiciteit zoekt door rechtszaken aan te spannen. „Als zij niet zo moeilijk zou doen wist niemand ervan”, vond hij. Wat Boogaard betreft was het sturen van de honderden pagina’s vertrouwelijke mail aan onder meer De Twentsche Courant Tubantia, De Telegraaf, het Financieel Dagblad, zakenblad Quote en internetplatform Follow The Money ‘een vergissing’, die Sanderink vervolgens had rechtgezet door de journalisten te vragen er niet uit te publiceren. Daarmee was volgens hem de kous af en hoefde Van Egten zich nergens meer zorgen over te maken.

Van Egtens advocaat Paul Tjiam reageerde woedend: „Dit is geen vergissing, maar een grof schandaal! Een vergissing maak je in een opwelling. Deze mails zijn verspreid over twee dagen aan vier verschillende media gestuurd, voorzien van commentaar en in één geval begeleid door WhatsApp-berichten. Er is al uit de mails gepubliceerd en mevrouw Van Egten lijdt wel degelijk schade.”

‘De wereld op z’n kop’
Volgens Tjiam is de beschuldiging van Sanderink ‘de wereld op zijn kop’. „Mevrouw Van Egten moet haar mond houden, maar Sanderink weigert zich aan een rechterlijke uitspraak te houden, hij weigerde te rectificeren, hij weigert te vertellen naar wie de mails precies verstuurd zijn, hij weigert op te houden haar privémail te doorzoeken. Wat kan mevrouw Van Egten anders doen dan weer een rechtszaak beginnen om dit alles af te dwingen?” In een gedetailleerd betoog weerlegde Tjiam vervolgens alle beschuldigingen aan Van Egtens adres, onderbouwd met maar liefst 59 producties aan bewijs.

Sanderinks advocaat vond het vervolgens niet nodig om daar diep op in te gaan. „Ik heb dossierkasten vol bewijs. Maar als ik dat allemaal zou inbrengen zou deze zaak voor u, meneer de rechter, niet meer te behappen zijn”, zo vertrouwde hij de rechter toe. Hij beperkte zich tot het op dramatische toon benadrukken hoe erg de hele zaak is voor zijn cliënt. Volgens hem is de rechtszaak één grote poging van Van Egten om zoveel mogelijk geld binnen te hengelen. Via ‘exceptionele dwangsommen’, zoals eerder al door de rechtbank Almelo aan Sanderink opgelegd. „Alleen omdat de indruk bestaat dat mijn cliënt een vermogend man is. Maar hij leeft echt heel bescheiden”, aldus de advocaat over zijn Quote-500 genoteerde cliënt. Die dwangsommen werden overigens verdubbeld nadat Sanderink zelf het vonnis van de rechtbank over de verplichte rectificatie naast zich neerlegde.

Rechter mr. Beukenhorst doet over twee weken uitspraak.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Robin Hilberink

Deel deze pagina: