Live Live

Gerard Eulink maakt van eetsoos culinair feestje en krijgt Lonneker Droadneagel

Gepubliceerd: Vrijdag 11 januari 2019 09:14

Gerard Eulink maakt van eetsoos culinair feestje en krijgt Lonneker Droadneagel

De eetsoos in Lonneker is meer dan een hapje tussen de middag. Gerard Eulink maakt er al tien jaar een culinair feestje van en is daarvoor door de dorpsraad onderscheiden met de Lonneker Droadneagel.

Gerard Eulink ontkurkt handig een fles sekt en geeft ondertussen de andere vrijwilligers van de eetsoos uitleg hoe je een Kir Royal maakt. Het is niet alleen de chef in de keuken maar ook de spil in het als restaurant ingerichte dorpshuis. „Schuin inschenken, anders krijg je vooral schuim”, luidt zijn aanwijzing.

Het drankje is deze donderdagmiddag een extraatje voor de gasten van de tweewekelijkse eetsoos voor ouderen in Lonneker. Bedoeld om te proosten op de Lonneker Droadneagel die Eulink (64) heeft ontvangen tijdens de nieuwjaarsreceptie van de dorpsraad. De onderscheiding wordt jaarlijks uitgereikt aan iemand die zich voor de dorpsgemeenschap verdienstelijk maakt.

Hele eer
Eulink toont het bijbehorende beeldje trots aan de gasten. „Ik was echt van slag toen ik hoorde dat ik het kreeg. Ik vind het een hele eer. Maar ik zie het vooral als waardering voor alle vrijwilligers hier. Alleen zou ik dit niet kunnen.”

Hij heeft altijd in de horeca gewerkt. Niet als kok, maar als restaurantkelner. Tot het tien jaar geleden door een tumor in zijn scheenbeen niet meer ging. Thuis kookte hij altijd al. Echtgenote Anita gaat over de gereedschapskist, hij over de potten en pannen, stelt hij lachend vast.

Culinair feestje
Zijn vrouw wees hem er tien jaar geleden op dat de eetsoos op zoek was naar een vrijwillige kok. Destijds waren er gemiddeld tien gasten. Met rechterhand Günther Hodel maakte Eulink er een culinair feestje van en binnen de kortste keren groeide het aantal bezoekers tot 48. Meer laat de ruimte in het dorpshuis niet toe. Inmiddels staan er twintig ouderen op de wachtlijst.

„Gerard maakt er elke keer een bijzondere belevenis van”, zegt dorpsraadvoorzitter Mathhie Kroezen (70), sinds twee jaar zelf vaste gast. „Hij ziet het niet als een bijeenkomst tussen de middag met een hapje, maar als het aanbieden van een diner met alles er op en er aan. Meerdere gangen met een wijntje en mooi gedekte tafels. Dat wordt door de bezoekers enorm gewaardeerd. We hebben uitgerekend dat hij in de afgelopen tien jaar 12.000 diners heeft opgediend.”

Waldorfsalade
Eulink begint de voorbereiding op dinsdag als hij samen met Hodel inkopen doet. Woensdagmiddag maakt hij alvast een deel van de gerechten en donderdagmorgen volgt met een zevental andere vrijwilligers de afronding. Op deze middag vermeldt de menukaart een waldorfsalade, maaltijdsoepen en vers fruit met slagroom.

Net als altijd komt al een uur voor aanvang de stroom van rollators en scootmobielen richting dorpshuis op gang. Sommige gasten worden met de auto afgezet door een familielid of buurvrouw. De eetsoos is officieel voor 55-plussers maar de bezoekers zijn overwegend ouder dan 75 jaar.

Sociaal gebeuren
Ze kijken uit naar het tweewekelijkse uitje. „Behalve de mogelijkheid om lekker en goed te eten, is het vooral een sociaal gebeuren”, constateert Kroezen. „Dit is de plek waar ouderen uit Lonneker elkaar treffen en kunnen bijkletsen. Er is een groep die altijd bij iemand naborrelt en een stuk of tien gasten spreken af bij Sprakel op de donderdagmiddag dat er geen eetsoos is. Voor de gemeenschap is dit een ontzettend belangrijke activiteit.”

Oudste bezoeker
Met 100 jaar is George Poelman de oudste bezoeker. De vroegere vakbondsbestuurder woont nog steeds zelfstandig. Hij is opmerkelijk fit voor zijn leeftijd, fietst nog van zijn woning aan de Oldenzaalsestraat naar het dorpshuis. „Je moet in beweging blijven”, zegt de weduwnaar. Aan het eten besteedt hij minder aandacht. Zoon Floris komt regelmatig op bezoek en dan wordt er haring met brood gegeten. Op andere momenten warmt hij kant-en- klare maaltijden op. Poelman: „Het eten hier is geweldig. Daar kan geen restaurant tegen op.”

Ook de andere gasten prijzen de kookkunsten van Gerard Eulink en zijn team. „Het is elke keer een verrassing wat er op tafel komt”, zegt Truus Maijer (89). Als de soep wordt geserveerd, steekt ze de duim omhoog richting Eulink. Hij knikt bescheiden: „De waardering, daar doen we het voor.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita

Deel deze pagina: