Live Live

Gemeente overweegt adoptie monument vuurwerkramp

Gepubliceerd: Donderdag 06 juni 2019 19:37

Gemeente overweegt adoptie monument vuurwerkramp

Het Bloemenmonument ter herdenking aan de vuurwerkramp in Enschede wordt mogelijk opgenomen in de gemeentelijke collectie van kunst in de openbare ruimte.

Deze optie is besproken tijdens het gesprek dat kunstenaar Pier van Dijk, de ontwerper van het Bloemenmonument, deze week had met ambtenaren van de gemeente Enschede.

Herinrichting
Aanleiding voor het gesprek was dat het monument onlangs is weggehaald van zijn plek aan de Deurningerstraat, vanwege de herinrichting van het gebied. Het is bij de gemeente in opslag. Van Dijk was boos dat hij als ontwerper hier niet van op de hoogste was gesteld.

Het kunstwerk is formeel eigendom van de opdrachtgevers (ondernemers), de uitvoerder (Natuursteen Dove) en de kunstenaar (Van Dijk). Een twintigtal ondernemers aan de Deurningerstraat nam destijds het initiatief voor een monument voor het plantsoen bij het oude Arke-pand, omdat dit spontaan uitgroeide tot een herdenkplek waar de bevolking na de vuurwerkramp massaal bloemen legde.

Onderzoek
Omdat een inzameling destijds niet het benodigde geld opleverde, droegen de uitvoerder en de kunstenaar zelf in de kosten bij. Daarom zijn zij mede-eigenaar. De gemeente onderzoekt de mogelijkheid om het gedenkmonument op te nemen in haar kunstcollectie, bevestigt een woordvoerder.

Samen met de eigenaren, het Huis van Verhalen en de Stichting Herdenking Vuurwerkramp, kijkt de gemeente ook naar een geschikte locatie voor het monument. De gemeente liet eerder al weten dat het 4 ton wegende kunstwerk in verband met nieuwe leidingen in het herinrichtingsgebied waarschijnlijk niet kan worden teruggeplaatst op de oorspronkelijke plek.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pierre van Dijk

Deel deze pagina: