Live Live

AUDIO Gemeente Enschede worstelt met demonstratie ‘gele hesjes’

Gepubliceerd: Vrijdag 07 december 2018 12:05

AUDIO Gemeente Enschede worstelt met demonstratie ‘gele hesjes’

Een demonstratie van ‘gele hesjes’ op het Ei van Ko in Enschede, gepland voor zaterdag, is door de initiatiefnemer afgeblazen. Maar aankondigingen op sociale media over de demonstratie maken dat niet duidelijk. De gemeente Enschede worstelt met de onduidelijkheid. „Zo wordt het lastig voor de mensen om grondrechten te consumeren”, zegt woordvoerder Ton Kamp van de gemeente.

Zowel op Facebook als Twitter staan meerdere oproepen om morgen (zaterdag) in een geel hesje te demonstreren op het Ei van Ko in Enschede. Geïnspireerd door de ‘gele hesjes-opstand’ in Parijs, willen mensen ‘vreedzaam protesteren’ tegen het regeringsbeleid. „Het volk is het zat dat de regering alles naar zijn grootje helpt”, luidt een van de commentaren op sociale media.

Melding
Toestemming om een demonstratie te houden is in Enschede niet nodig, maar de gemeente kent wel een meldingsplicht. Minimaal 48 uur voordat een demonstratie plaatsvindt, moet daar schriftelijk melding van worden gedaan. Dat is ook gebeurd, bevestigt woordvoerder Ton Kamp van de gemeente. „Wij hebben contact met de melder opgenomen. Na afloop van dat gesprek heeft hij besloten de melding toch in te trekken.”

Hoewel er formeel gezien zaterdag dus geen demonstratie is in Enschede, wordt er op sociale media nog steeds opgeroepen om te komen demonstreren. „De melder heeft op zijn eigen Facebookpagina gemeld dat de demonstratie niet meer doorgaat, maar andere berichten kan hij niet zo maar offline halen”, zegt Kamp.

Onduidelijkheid
Door die onduidelijkheid zegt de gemeente er rekening mee houden dat er zaterdag alsnog gedemonstreerd wordt op het Ei van Ko. „We zullen daar alert op zijn en de politie zal het monitoren. En als er demonstranten zijn, dan zullen we dat op Enschedese wijze oplossen: als mensen zich rustig gedragen, is er niets aan de hand.”

Schade verhalen
Volgens een van de initiatiefnemers is de melding ingetrokken, omdat de gemeente eventuele schade verhaalt op de organisatoren van de demonstratie. „Zodra iemand schade berokkent aan een derde of aan de gemeente, dan kan dat verhaald worden op de initiatiefnemer”, bevestigt Kamp. „Dat is ook gebeurd bij Project x. Kennelijk heeft de melder zich niet gerealiseerd dat er aan het organiseren van een demonstratie verplichtingen kleven.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita

Deel deze pagina: