Live Live

Gemeente Enschede wil van alle servicecentra af

Gepubliceerd: Dinsdag 19 februari 2019 09:16

Gemeente Enschede wil van alle servicecentra af

De servicecentra in Enschede worden verkocht. De gemeente wil ambtelijke huisvesting ‘toekomstbestendig’ inrichten en daar passen de vier gebouwen niet bij.

Voor de servicecentra aan de Zaanstraat (Noord), Gronausestraat (Oost), Wesselerbrinklaan (Zuid) en B.W. ter Kuilestraat (West) is het einde dus nabij.

Geen meerwaarde
De meerwaarde van de vier servicecentra als centrale vraagbaak in de vier stadsdelen staat al langer ter discussie staat. Sinds de gemeentebalie zes jaar geleden is gecentraliseerd in het Stadskantoor aan de Hengelosestraat, kunnen inwoners er niet meer voor hun paspoort of een uittreksel uit het gemeenteregister terecht.

In de praktijk dienen de servicecentra tegenwoordig als kantoor voor Stadsdeelmanagement, Stadsdeelbeheer en de sociale wijkteams. Sinds het vertrek van andere maatschappelijke partners, zoals de politie, is er sprake van leegstand. Hierdoor loopt de gemeente jaarlijks meer dan een half miljoen aan huurinkomsten mis.

Satellieten
Het college wil daarom alle servicecentra van de hand doen. Dit kost eenmalig 4 miljoen euro, omdat de boekwaarde van de gebouwen fors hoger is dan de marktwaarde. Omdat er bij verkoop niet langer sprake is van huurderving, wordt die afschrijving uiteindelijk gecompenseerd.

Wat betreft de medewerkers in de stadsdelen: er wordt gekeken naar vervangende locaties die ‘dichter op de inwoner’ staan. Er wordt gedacht aan het installeren van een aantal werkplekken in wijkcentra, die worden dan ‘satellieten’ genoemd. Ook wordt er geïnvesteerd in werkplekken in het Stadskantoor en het stadhuis.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Google Streetview

Deel deze pagina: