Live Live

Gemeente Enschede: 'Stedelijke Mavo heeft geen ruimtegebrek'

Gepubliceerd: Donderdag 27 september 2018 11:18

Gemeente Enschede: 'Stedelijke Mavo heeft geen ruimtegebrek'

De Stedelijke Mavo aan de Jan Vermeerstraat in Enschede moet zelf maar kijken hoe het 'ruimteprobleem' opgelost wordt. De gemeente draagt er geen cent aan bij.

Het Stedelijk Lyceum deed begin juli een spoedverzoek bij de gemeente om geld beschikbaar te stellen voor meer lesruimte in de Stedelijke Mavo in Stadsveld. Dat verzoek is deze week afgewezen. Het schoolgebouw in Stadsveld is volgens de normen groot genoeg om de leerlinggroei op te vangen. Zelfs zonder de ruimte die de bibliotheekvestiging inneemt.

De Stedelijke Mavo telde in oktober vorig jaar 312 leerlingen. De school verwacht dit jaar te groeien naar 370 en zegt in de knel te komen. Om die reden probeerde het Stedelijk Lyceum de bibliotheekvestiging Stadsveld, die een deel van het schoolgebouw gebruikt, er via de rechter uit te krijgen. Die stak daar kort voor de zomer een stokje voor: de bibliotheek is een huurder en de huur kan pas per mei 2019 opgezegd worden.

Gymzaal
Naar nu blijkt heeft het Stedelijk Lyceum voor de zomer ook geprobeerd de gymzaal bij het pand, die gebouwd is voor de basisscholen in de omgeving, op te eisen voor eigen gebruik. Hier heeft de gemeente een streep door gezet. "De gymzaal is in 2006 speciaal gebouwd voor het primair onderwijs en het Stedelijk kan dus niet beslissen deze niet langer beschikbaar te stellen'. Dat leverde volgens de gemeente 'veel commotie' op. 'Maar uiteindelijk is het Stedelijk Lyceum de gymzaal beschikbaar blijven stellen.'

Omdat alle pogingen om meters te claimen op niets uitliepen, wendde de school zich in juli tot de gemeente. Die komt tot de slotsom dat er geen recht is op vergoeding. Het gebouw is zo'n 4700 vierkante meter groot. Met 370 leerlingen heeft volgens de bestaande normen het Stedelijk recht op iets meer dan 3400 vierkante meter. Zelfs zonder de bibliotheek en gymzaal (samen grofweg 1000 vierkante meter) is er dus al voldoende oppervlak beschikbaar. Dat de school een nieuw onderwijsconcept heeft waardoor meer ruimte nodig is, speelt geen rol, aldus de gemeente.

In een summiere reactie meldt de school op dit moment 'elke beschikbare centimeter' te benutten. "Ook zijn de roosters zo opgesteld dat de leerlingen een langere schooldag hebben. Dit is niet in het belang van de leerlingen."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Reinier van Willigen

Deel deze pagina: