Live Live

Gemeente Enschede over Usselerhalte: ‘Geen kant-en-klare woonwagenlocaties’

Gepubliceerd: Vrijdag 15 november 2019 09:36

Gemeente Enschede over Usselerhalte: ‘Geen kant-en-klare woonwagenlocaties’

Er ligt geen riool en er is geen gasaansluiting. De voormalige woonwagenlocatie aan de Usselerhalte, waar actievoerder Herman Hendriks inmiddels zijn camper heeft geparkeerd, is geen kant-en-klare locatie. Aldus de gemeente.

Lilian ten Donkelaar | Tubantia 


Bij de binnenhaven aan het einde van de Hendrik ter Kuilestraat ligt een bosje. Daar stonden vroeger een stuk of vier woonwagens. Daarmee wordt het zoeken naar nieuwe locaties een stuk makkelijker dan de gemeente denkt, aldus woonwagenbewoner-zonder-wagen Herman Hendriks. Hij strijdt al een tijd voor een plek en dat leidde een jaartje geleden tot het besluit van de gemeente om inderdaad een locatieonderzoek te doen. Twintig belangstellenden wilden een plek en daar moet iets voor geregeld worden. Recent meldde het college aan de raad dat dit een dure exercitie wordt: grofweg rond de 1,5 miljoen euro.

‘Onzin’
Allemaal onzin, aldus Hendriks. Bij de Usselerhalte ligt een voormalige locatie en zo zijn er volgens hem nog meer. Daar is het een kwestie van opruimen en de leidingen weer aansluiten. Maar volgens de gemeente is dat niet zo. De locatie aan de Usselerhalte heeft na het weghalen van de laatste woonwagens een groenbestemming gekregen. „Voor een woonwagenlocatie is dus een bestemmingsplanprocedure nodig”, aldus een woordvoerder. Omdat de locatie nu eenmaal op een bedrijventerrein ligt moet ook gekeken worden of de ‘hindercontour’ daarvan woonwagens vlakbij toestaat. Denk dan aan voorschriften rond maximaal toegestane geur- en lawaaihinder op woningen.

Dat er allerlei leidingen liggen valt ook nogal tegen, aldus de woordvoerder. Riolering niet in elk geval. „De gasleiding die er ligt heeft geen nut meer, omdat alle nieuwe woningaansluitingen, dus ook woonwagens, gasloos moeten zijn.” Andere kabels en leidingen moeten ook eerst worden doorgetrokken vanuit de omgeving.

Potentiële woonwagenstandplaats
Dat neemt niet weg dat de Usselerhalte inderdaad een potentiële woonwagenstandplaats kan zijn. Verdere kleine officiële standplaatsen zijn er nooit geweest, aldus de woordvoerder. Met uitzondering van het Centrum aan de Winterweg en enkele plaatsen aan de Robinson Crusoestraat, in de buurt van de Zuiderval. Deze bestaan nog steeds. „Dit zijn de enige bij ons bekende locaties. Er zijn zover nu bij ons bekend nooit andere officiële kleinere locaties geweest.”

Herman Hendriks staat inmiddels al enkele dagen als actievoerder met zijn camper bij de Usselerhalte. Hij heeft toestemming om te demonstreren. Zijn eis is dat de gemeente een locatie-onderzoek doet, zoals is opgedragen door de gemeenteraad.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita

Deel deze pagina: