Live Live

Gele Hesjes in Enschede: ‘We blijven doorgaan‘

Gepubliceerd: Zaterdag 15 december 2018 16:39

Gele Hesjes in Enschede: ‘We blijven doorgaan‘

Leden van de Twentse afdeling van de protestbeweging Gele Hesjes verzamelden zich zaterdagmiddag voor de tweede keer in het centrum van Enschede.

De groep bestond om twee uur 's middags uit zestien mensen. Dat viel hen in vergelijking met de eerste actiedag tegen. Woordvoerder Harry Langenhuijsen uit Glanerbrug wijt dat vooral aan de kou. „Als dit protest in de zomer was ontstaan, waren we al met veel meer geweest”, is zijn overtuiging. „Want heel veel mensen zijn ontevreden over het kabinetsbeleid. We zijn er helemaal klaar mee.”

Agenten
Rond het middaguur kwamen agenten poolshoogte nemen bij het Ei van Ko in Enschede. Langenhuijsen: „We hebben telefoonnummers uitgewisseld voor het geval er iets bijzonders zou gebeuren. Maar we hebben keurig gemeld bij de gemeente dat we hier weer zouden gaan staan.”

Rotzooi
Dat blijven ze volhouden, verzekeren ze. „We gaan hiermee door totdat Rutte is opgestapt.” Enkele actievoerders roepen dat hij er een rotzooi van heeft gemaakt. „De welvaart is oneerlijk verdeeld.” Waarna allerlei zaken worden genoemd die moeten veranderen, variërend van de pensioenleeftijd tot het aanpakken van multinationals.

Taken
Enkele demonstranten hebben op de achterkant van hun gele hesje ‘crew’ geschreven. Een teken dat ze een bepaalde taak hebben, aldus Langenhuijsen. „Iedereen doet iets. De een regelt onze Facebookgroep, de ander zorgt voor koffie. We hebben ook al enkele keren bij iemand thuis vergaderd. We werken aan een organisatie. De politiek is nog lang niet van ons af.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Bert Hellegers

Deel deze pagina: