Live Live

Geld voor Saxion Enschede voor opsporen ziektes bij dieren en meer

Gepubliceerd: Vrijdag 08 november 2019 17:32

Geld voor Saxion Enschede voor opsporen ziektes bij dieren en meer

Drie teams van hogeschool Saxion krijgen elk 25.000 euro voor hun ideeën om bij te dragen aan het oplossen van maatschappelijke problemen. Ze vielen in de prijzen tijdens het festival Teknowlogy in Amersfoort.

Het geld is afkomstig van Holland High Tech, dat onder de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland valt. Het is bedoeld voor innovatieve projecten dat bijdraagt aan een klimaatbestendig, duurzaam, gezond en veilig Nederland. Van de vijf projecten die tijdens het festival in de prijzen vielen, waren er drie afkomstig van Saxion.

Geur
Het team van Saxion-lector Jan Veuger gaat aan de slag met een smart-app voor een duurzame bouwsector. Het idee is om met blokchain een soort ‘gebouwenpaspoort’ te creëren, waardoor diverse betrokken bedrijven bij een bouwproject informatie kunnen delen en zo materiaalverspilling kunnen voorkomen.

Dat van lector Cas Damen (NanoPhysics) wil een sensor ontwikkelen om ziekte bij dieren vroegtijdig op te sporen. De sensor moet de specifieke geur, die gepaard gaat met de ziekte van een dier, kunnen opvangen en meten.

DNA
Lector Jaap Knotter (Advanced Forensic Technology) hoopt op plekken waar een misdrijf is gepleegd onderzoek te gaan doen met een zogenoemde lab-on-a-chip techniek. Die moet er voor zorgen dat minieme microbiologische sporen toch leiden tot een volledig DNA-profiel en daarmee een snellere oplossing van een zaak.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman

Deel deze pagina: