Live Live

Geen subsidie meer voor festival D'ran, Gogbot nog onzeker

Vrijdag 29 december 2017 12:46

Geen subsidie meer voor festival D'ran, Gogbot nog onzeker

De touwtjes worden aangehaald rond evenementen in Enschede. Wie niet voldoet aan de eisen, krijgt geen subsidie van de gemeente. Zo moet democratiefestival D'ran het komend jaar op eigen kracht doen of met andere hulp. Ook Gogbot is niet zeker van een subsidie.

De gemeente heeft nog geen uitgewerkt plan voor het evenement ontvangen en heeft de organisatie tot 1 maart de tijd gegeven om dat plan aan te leveren. Enschede is steeds strenger bij het toekennen van evenementensubsidies. Het budget van 6 ton is bedoeld voor evenementen die bijdragen aan de pijlers Muziekstad, Kennisstad en Evenementenstad van het Oosten. Ze moeten een visitekaartje zijn voor de stad, voor een economische impuls zorgen en bovendien een concreet duurzaamheidsplan hebben.

D'ran
D'ran past niet binnen de pijlers, vindt de gemeente. Het festival dat burgers en politici dichter bij elkaar moet brengen, had dit jaar voor het eerst plaats op Roombeek. Ook in 2018 is dat de bedoeling, op 7 en 8 september. Twentement kreeg voor de eerste editie 25.000 euro subsidie van de provincie Overijssel en 25.000 euro van de gemeenteraad.

Professioneler
De gemeente wil dat evenementen doorontwikkelen. Daarom ondersteunt citymarketing Enschede Promotie sinds 2016 de Oranjevereniging bij de organisatie van de Oranjefeesten. Wie onvoldoende ontwikkeling toont, krijgt geen geld. Vorig jaar zijn de subsidies voor Memphis Heart & Soul (interne problemen) en de Multiculturele Markt (te weinig ontwikkeling) stopgezet. Nu is het Gogbot dat verbetering moet tonen. De organisatie PlanetArt is vorig jaar verzocht onderzoek te doen naar mogelijkheden om te professionaliseren. De potentie van Gogbot wordt volgens de gemeente niet ten volle benut.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Reinier van Willigen

Deel deze pagina: