Live Live

Fusie op Het Diekman stap dichterbij: SC Enschede en Zuid-Eschmarke gaan 'samenwonen'

Gepubliceerd: Zondag 15 april 2018 15:16

Fusie op Het Diekman stap dichterbij: SC Enschede en Zuid-Eschmarke gaan 'samenwonen'

Het komende voetbalseizoen komt nog iets te vroeg voor een fusie op Het Diekman, maar dat het de clubs menens is blijkt wel uit het feit dat Zuid-Eschmarke na de zomer niet meer in het huidige clubgebouw zit.

De club verhuist van Sportpark Diekman-Oost - dat het deelt met buurman De Tubanters - naar Diekman-West. Daar maakt Zuid-Eschmarke volgend seizoen nog onder de eigen naam gebruik van de kantine en de kleedkamers van Sportclub Enschede.

Fusieplan
Ondertussen gaat een fusiecommissie aan de slag met het opstellen van een document dat moet leiden tot het samengaan van beide verenigingen. “Daarin komen een nieuwe naam, nieuwe clubkleuren en een nieuw tenue te staan”, zegt voorzitter Bas Veenendaal van Zuid-Eschmarke.

Er is al een half jaar gewerkt aan een onderzoek naar verregaande samenwerking of fusie. Dat onderzoek is afgelopen vrijdagavond op hetzelfde moment voorgelegd aan de algemene ledenvergaderingen van zowel Sportclub als Zuid-Eschmarke. “Bij ons stemden 67 leden voor het instellen van de fusiecommissie, 3 leden stemden tegen en 2 onthielden zich van stemming”, vertelt Veenendaal. “Bij Sportclub Enschede stemden er 60 voor en 4 tegen.”

Seizoen 2019/2020
In de winterstop van volgend seizoen moet er een fusievoorstel liggen. Uiteindelijk hebben de leden van beide clubs het laatste woord of ze echt samengaan, zodat de nieuwe club voor 1 april kan worden ingeschreven voor het seizoen 2019/2020. De naderende fusie komt voort uit dalende ledenaantallen, minder vrijwilligers en steeds meer financiële uitdagingen.

Dit zijn zaken waar elke voetbalclub in toenemende mate mee te maken heeft. Veenendaal: “We willen verder als aantrekkelijke en stabiele club. Een nieuwe accommodatie is leidend.” Eerder zaten ook PW en De Tubanters bij die gesprekken, maar die clubs haakten af toen er een intentie-overeenkomst op tafel lag waarin ook de wens om tot een fusie te komen werd uitgesproken.

FC Twente Vrouwen
De komende jaren moet er op Het Diekman een nieuwe voetbalaccommodatie komen, waar behalve de fusieclub ook FC Twente Vrouwen gebruik van kan maken. Omdat in aanloop daarop ook het damesteam van FC Twente naar sportpark Diekman-West verhuist, heeft dat mogelijk gevolgen voor de huisvesting van voetbalvereniging PW en de scheidsrechtersvereniging.

Een of beide verenigingen zullen mogelijk volgend seizoen al moeten verhuizen naar Sportpark Diekman-Oost, om plaats te maken te maken voor FC Twente Vrouwen. In principe zijn de huidige kantine en kleedkamers van Zuid-Eschmarke daarvoor beschikbaar. Na de ledenvergaderingen van afgelopen vrijdag, is het aan het sportbedrijf van de gemeente, Sportaal, om de gesprekken met PW en de scheidsrechtersvereniging aan te gaan.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede.

Deel deze pagina: