Live Live

Fotograaf maakt drie decennia foto’s van ‘leven van alledag’ in Münster en Enschede

Gepubliceerd: Donderdag 26 september 2019 10:35

Fotograaf maakt drie decennia foto’s van ‘leven van alledag’ in Münster en Enschede

De marktkooplieden, het winkelende publiek, de rondhangende jongeren. De ene keer gefotografeerd in Enschede, dan weer in Münster. De vergelijking tussen de steden dringt zich als vanzelf op, al maakte Gerhard Uhlig de opnames nooit met de bedoeling ze in een expositie bij elkaar te brengen.

De tentoonstelling met in totaal vijftig foto's uit Enschede en Münster is in feite een toevalstreffer, zegt Friso Wielenga, directeur van het Zentrum für Niederlande-Studien in Münster. „Uhlig heeft in de loop van zijn leven duizenden foto's gemaakt”, aldus Wielenga. „Dat deed hij overal waar hij kwam, ook in Münster en Enschede. Zo ontstond het idee om uit Uhligs enorme archief een foto-expositie samen te stellen met opnames uit beide steden. Enschede en Münster werken steeds intensiever samen, daar past dit goed bij.”

Impressies
De expositie was eerder dit jaar in het Haus der Niederlande in Münster te zien. In het kader van Die Tolle Woche hangen de foto's vanaf zaterdag een maand lang in de Performance Factory in Enschede. De opnames zijn gemaakt tussen 1970 en 2004. „Het zijn aardige impressies van het leven van alledag door de jaren heen”, schetst Wielenga.

„Je ziet een duidelijke ontwikkeling in kleding en houding. De foto's zeggen iets over de tijdsgeest, en over de locaties waar ze ontstaan zijn. In Münster zie je iets meer het keurige, burgerlijke publiek. Enschede lijkt wat losser dan Münster, gekleurder ook. Als je in die periode in de stad heb gewoond of er geweest bent, dan zul je ongetwijfeld iets herkennen.”

Nooit zonder fototoestel

„Mijn vader was zeer geïnteresseerd in mensen”, zegt Constantin Uhlig, die de foto-expositie samen met Friso Wielenga samenstelde. „Hij observeerde zijn omgeving heel nauwgezet. Je zag hem nooit zonder fototoestel.” In het weekend was Gerhard Uhlig vaak in Enschede. „Vanuit Münster lag het voor de hand om uitstapjes naar Enschede te maken. Mijn ouders vonden de markt en de binnenstad kennelijk interessant.”

Ook Constantin Uhlig ziet in de foto's van zijn vader een duidelijk verschil in de sfeer tussen de beide steden. „Münster is burgerlijk, gezapig, chique en stijfjes. Enschede lijkt op de een of andere manier opener. In het archief zijn tal van pakkende portretfoto's uit Enschede. Daarop is het contrast nog veel groter.”

Veelzijdig
Gerhard Uhlig werkte overigens niet alleen als fotograaf. Hij was actief als schilder en graficus en hield zich vanaf de jaren 70 vooral met kunsttheorie en onderwijskunde bezig. „Zijn werk is heel veelzijdig, van informeel tot popart, van illustraties tot spotprenten”, zegt Constantin Uhlig. „Ook de fotografie zag hij van meet af aan als kunstvorm. In het onderwijs moest hij alles kunnen overbrengen, daarom hield hij zich met allerlei zaken bezig.” Hij was een harde werker en perfectionist, benadrukt Uhlig. „Mijn vader deed nooit zomaar wat.”

Expositie Münster-Enschede. Fotografie Gerhard Uhlig. Vanaf zaterdag 28 september t/m 2 november te zien in de Performance Factory, Gebouw Zuid, Hoge Bothofstraat 39. Maandag t/m vrijdag 09.00 - 17.00 uur, zaterdag en zondag 11.00 - 17.00 uur.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Gerhard Uhlig

Deel deze pagina: