Live Live

Filevorming bij CBR houdt zeker tot het najaar aan

Gepubliceerd: Maandag 28 januari 2019 21:19

Filevorming bij CBR houdt zeker tot het najaar aan

De digitalisering bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) gaat nog zeker tot het najaar duren. Tot die tijd moeten mensen rekening houden met vertraging bij de verstrekking van rijbewijzen. Advies van het CBR zelf: begin op tijd met aanvragen.

Kwalijk, zo noemde minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) de wachttijden bij het CBR onlangs. Ze sprak er afgelopen week over met ’s lands verstrekker van rijbewijzen. Details van dat gesprek worden niet gedeeld, maar het heeft de minister wel tot het inzicht gebracht dat het CBR z’n best doet om de problemen op te lossen. „We volgen nu hoe zich dat ontwikkelt”, aldus haar woordvoerder.

De Tubantia kreeg naar aanleiding van publicaties over de lange wachttijden tientallen klachten binnen over het CBR, voornamelijk van 75-plussers, die hun rijbewijs moeten verlengen. Vooral de slechte bereikbaarheid en de snelheid waarmee een aanvraag behandeld wordt, zorgen voor frustratie.

Keuzes maken
Nathalie Dingeldein, woordvoerder van het CBR, benadrukt nogmaals dat er hard gewerkt wordt om iedereen zo goed en zo snel mogelijk te helpen. Maar er zijn nog altijd achterstanden, het is nog altijd heel erg druk. En dat betekent volgens haar keuzes maken. „Er zijn op dit moment veel mensen waarvan we zien dat de afloopdatum dichterbij komt”, zegt Dingeldein. „Daarvan hebben we gezegd; diegene die daarvan het langst bezig is, helpen we als eerste. Dus als je drie weken voor de verloopdatum pas je gezondheidsverklaring instuurt, en je doet dat ook nog eens op papier, dan kunnen we niet garanderen dat het rijbewijs op tijd vernieuwd is.”

Het CBR doet een beroep op ieders eigen verantwoordelijkheid; kijk goed wanneer het rijbewijs verloopt en begin op tijd met het aanvraagproces. „Zeker als je een complex medisch beeld hebt en meerdere specialisten moet bezoeken”, zegt Dingeldein. „Dan moet je er echt vier, vijf maanden voor uit trekken.”

Online regelen
Het CBR erkent dat zo’n termijn aan de lange kant is. „Wij willen ook sneller”, zegt Dingeldein. Daar wordt op dit moment met de digitalisering aan gewerkt. Een nieuw systeem moet ervoor zorgen dat de verlenging van het rijbewijs straks een stuk sneller verloopt. Nu al verzoekt het CBR om zaken online te regelen. „Het zou enorm helpen als mensen hun gezondheidsverklaring digitaal versturen en niet op papier. En voor zij die dat niet gewend zijn; vraag je zoon of dochter, een vriend, buurman of kennis om hulp. Digitaal is gewoon de snelste route.”

En wie in contact wil komen met het CBR kan beter een contactformulier invullen in plaats van bellen, zegt Dingeldein. „Er zijn zoveel mensen bezorgd, dat de wachttijd nog altijd heel lang is.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Annina Romita

Deel deze pagina: