Live Live

AUDIO Fietsers zonder licht krijgen gratis lampjes in Enschede

Gepubliceerd: Donderdag 08 november 2018 09:37

AUDIO Fietsers zonder licht krijgen gratis lampjes in Enschede

Zodra het donker is staat zaterdagavond het campagneteam Light it up! in het centrum van de stad bij het kruispunt De Graaff. Van 19.00 tot 23.00 deelt het team gratis fietslichtjes uit aan elke fietser die zonder werkende verlichting rijdt.

De actie is opgezet door de verkeersveiligheidsorganisatie ROV Oost-Nederland. Niet alleen worden lichtjes uitgedeeld, het team gaat ook 'een kort en positief gesprek' aan met jongeren die zonder licht fietsen. Wethouder Jurgen van Houdt is rond acht uur aanwezig om het campagneteam te helpen.

Gemakzucht
Elk jaar vallen er onder fietsers die zonder licht rijden slachtoffers. En dat terwijl volgens het ROV het fietsen zonder licht zelden of nooit een bewuste keuze is. Vergeten aan te doen en gemakzucht zouden de belangrijkste oorzaken zijn.

Uit onderzoek blijkt ook dat met verlichting aan fietsen in het donker de kans op een ongeval met zeker 20 procent afneemt. Ook blijkt uit onderzoek dat van de fietsen van jongeren tussen de 12 en 24 jaar slechts de helft werkende verlichting heeft. En jeugd tussen de 12 en 18 jaar heeft vaak wel goede fietsverlichting, maar doet deze domweg niet aan.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels

Deel deze pagina: