Live Live

Festivals Enschede gaan niet door: ‘We zijn belazerd door Willie Oosterhuis’

Gepubliceerd: Dinsdag 06 november 2018 15:58

Festivals Enschede gaan niet door: ‘We zijn belazerd door Willie Oosterhuis’

Door de afgelasting van festival Schlager Symphonica, komende zaterdag in Enschede, gaat ook het Urban4Kidzfestival een dag later niet door. De organisatoren van het festival zijn witheet en willen hun geld terugzien. „We zijn belazerd door Willie Oosterhuis.” Oosterhuis zelf baalt ook als een stekker.

Gertjan Wells, festivalorganisator uit Nijmegen, werd enkele weken geleden benaderd door Willie Oosterhuis. „De insteek van het gesprek was om samen wat te gaan doen”, zegt Wells. De organisatoren kwamen op het idee van een kidsfestival, met artiesten als Famke Louise, rapper Boef en Stuk TV op de bühne. „Wij zouden de artiesten betalen, Willie zou de rest regelen”, aldus Wells.

Geld lenen
De gesprekken liepen volgens de Nijmeegse evenementenorganisator goed. „Maar vijf minuten voor het einde van het laatste gesprek, vroeg Willie of we hem geld konden lenen. Hij kon het financieel niet rond krijgen.” Wells stelde een ultimatum: uiterlijk vorige week vrijdag wilde hij weten of de financiering in orde was. „Toen vertelde Willie me dat het 100 procent zeker door ging. Maar een paar dagen later kreeg ik een belletje van een leverancier: Willie vroeg hem om een heel groot bedrag te lenen.”

Eerste en laatste keer
Volgens Wells hoorde hij tot afgelopen dinsdagochtend niets van Oosterhuis. Via Martin Foppen, commercieel directeur van het luchthaventerrein, moest hij vernemen dat Schlager Symphonica niet doorging. Wells zegt helemaal klaar te zijn met Oosterhuis. „Dit is de eerste en de laatste keer dat we met hem in zee gaan. We zijn hier ingestapt omdat Willie toch een landelijke bekendheid is, maar we zijn gewoon belazerd.”

Samenwerking
Oosterhuis begrijpt dat niet. „Zij hebben een idee en wij ook. Dat leidt tot een samenwerking die je aangaat en waar je beiden in investeert. Uiteindelijk gaat dat mis en dat kost geld. Wij hebben ook onze kosten gemaakt. Zij zijn een eigen organisatie en hoeven dus niet op geld van ons te rekenen.”

Schade
De schade loopt volgens Wells op tot tienduizenden euro’s. „Aan artiesten is al 15.000 tot 20.000 euro betaald. Daarnaast zijn we een paar keer op en neer geweest naar Enschede voor winacties op scholen.” Het festival zelf voortzetten, is volgens Wells niet te doen. „Alleen al aan huur, productie en inrichting zouden we 60 tot 70.000 euro kwijt zijn. Die zaken zouden allemaal al geregeld zijn als Schlager Symphonica doorging.” Door de afgelasting van het Schlagerfestijn, vallen daarmee ook alle voorzieningen weg.

Niet handig
Oosterhuis wil niet op bedragen in gaan. „Dat lijkt me niet handig. Het maakt ook niet meer uit. Afgelopen zaterdag heb ik een sponsor geregeld, maar we hebben elkaar niet begrepen. Maandag trok hij zich plots terug. Als dat niet was gebeurd, dan hadden de festivals gewoon door kunnen gaan.” Dat dit pas een week voor het festival gebeurt, vindt ook Oosterhuis beroerd. „Als ik het eerder rond had kunnen krijgen, dan had ik dat gedaan, maar dit keer was het niet anders.”

Verschrikkelijk
Willie Oosterhuis begrijpt de frustratie van Wells. „Het is verschrikkelijk, maar dat geldt ook voor mij en voor alle mensen die een kaartje hebben gehaald. Het is onmacht. Als ik op zaterdag de infrastructuur niet voor elkaar krijg, dan houdt het helaas op.”
Dat het hele weekend in duigen valt, vindt Oosterhuis het meest vervelend voor de bezoekers die een kaartje hebben gehaald. „We bieden iedereen een kaartje aan voor het festival in het Gelredome. Mensen die een kaartje hebben gehaald kunnen ook op de website kijken hoe ze hun geld terugkrijgen.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen

Deel deze pagina: