Live Live

Festivalgangers van diverse pluimage in Twente

Gepubliceerd: Maandag 10 juni 2019 11:46

Festivalgangers van diverse pluimage in Twente

Kijken en luisteren naar Jason Derulo op Het Rutbeek en een workshop tantra, voor stellen en singels in Twekkelo, het is compleet iets anders. Toch kon het afgelopen weekeinde op festivals rond Enschede.

Op de elfde editie van het Freshtival op Het Rutbeek in Enschede kwamen, verdeeld over drie dagen, circa 50.000 bezoekers af. Het eveneens driedaagse Ooh La La Festival – dit jaar voor de vijfde keer op landgoed AlGoed in de buurtschap Twekkelo - was volgeboekt met ruim 200 bezoekers.

Hiphop artiesten als Bizzey, house-dj LVDSCAPE en het trance en electro dj-duo W&W vermaakten de menigte op Het Rutbeek. Vijf kilometer verderop gaat het in Twekkelo op Ooh La La festival om ‘inspireren, verbinden en persoonlijke groei.’ In een love & peace-achtige zetting wordt daar elk persoonlijk gesprek afgesloten met een knuffel en staan er workshops boeddhisme en meditatie op het programma. In een drumsessie wordt er rond de boom gedanst en hardop gezongen: ‘Thank you for this day.’

Naam: Derk Brand (36), Breda
Festival: Ooh La La Festival, Twekkelo
Is: schrijver, dichter en sjamaan
Vaste klant?: ‘nee, ik ben voor ’t eerst hier’

„Jij schrijft nu op dat ik 36 jaar ben, maar mijn ziel is veel ouder, natuurlijk. Ik heb vele levens geleefd. In mijn laatst leven was ik monnik in een tempel en bereikte ik een zodanige staat van verlichting dat ik opnieuw geboren moest worden om het licht verder door te kunnen geven. Dat doe ik dus ook hier, op dit festival. Ik ben hier voor het eerst, het is echt geweldig om hier te zijn. Allemaal lieve mensen op Landgoed AlGoed; alles kan hier, niets moet. Het is relaxed, ik voel me hier heel erg welkom. Ik heb zelf een workshop drukken met verf gedaan. Het gaat hier om de persoonlijke groei; zelf ben ik heel erg van het contact. Ja, ik heb een apart hoedje. Daarmee ga ik vaak in Breda de straat op. Als mensen die hoedje zien, heb je zo contact! Weet je dat ik ook dichter ben? In de tijd dat ik dakloos was, zocht ik vaak een cafeetje op en zat daar tot sluitingstijd te dichten. Als het papier op was, trok ik een poster van de muur en schreef op de achterkant verder. Dichten kan zo meeslepend zijn! Binnenkort mag ik voordragen uit eigen werk bij het evenement: Struinen door Tuinen. Daar verheug ik me op. Ik ben blij dat ik nu een vast huis heb, tevens mijn atelier. Dat brengt rust. Ik zit nu nog in de bijstand, maar wil van het schrijven en dichten mijn werk maken.”

Naam: Perla Struik (23), Ter Apel
Festival: Freshtival, Enschede
Is: student aan Pabo in Emmen
Vaste klant?: ‘nee, ik ben hier voor het eerst’

„Nee, nee, ik heb mij haren niet in reepjes blauw gekleurd. De blauwe haren door mijn vlechten zijn nep. Het zijn extensions. Kijk, mijn vriendin heeft paars door haar vlechten. We wilden eens een keer wat geks doen. Voor mij is dit het eerste meerdaagse festival. We zijn vrijdag gekomen en staan met z’n zessen met een caravan en een tentje hier op de camping bij het festivalterrein. Tussen bijna allemaal Duitsers. Die zijn beste aardig hoor, ze kunnen alleen geen maat houden. Die Duitsers zuipen net zo lang tot de letterlijk omvallen. Wat drank betreft, ken ik mijn grenzen. Ik drink bier en wodka, maar word hier echt niet dronken. Zeker niet op het festivalterrein want drie consumptiemunten kosten tien euro! Een glas bier kost één munt, een wijn anderhalf. Dat is eigenlijk het enige wat mij hier niet zo bevalt, die prijzen voor de drank. Voor de rest is dit een heel fijn festival. De sfeer is hier anders dan op festivals in het westen. Mensen komen sneller naar je toe om een praatje te maken, het is allemaal wat relaxter. Ik houd zelf vooral van hip-hop muziek. Daar is hier voldoende van. Of het laat wordt vanavond? Euh, weet ik niet. Vannacht lagen we er om drie uur in, terwijl het nog tot vier uur doorging. Maar na twaalf uur is het silent-disco, hè? Dan gaat de muziek uit, kun je op een koptelefoon opzetten en je eigen favoriete genre kiezen en daar op dansen.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman

Deel deze pagina: