Live Live

Feestje bouwen voor de marathon, dat kunnen ze wel in Lonneker

Gepubliceerd: Zondag 14 april 2019 15:48

Feestje bouwen voor de marathon, dat kunnen ze wel in Lonneker

De Enschede Marathon is veel meer dan een gevecht voor duizenden lopers met de elementen. Het grootste sportevenement van de provincie is ook een volksfeest, zoals in Lonneker. „We maken er al jaren een gezellige dag van.”

Wáár is dat feestje - híer is dat feestje… Wie deze zondag vanaf de Lonneker Molen het dorp uitloopt op zoek naar een van de markantste pleisterplaatsen van de Enschede Marathon, hoeft niet lang te zoeken naar huisnummer 125.

Weldadige rust
Meezingers als Schatje, mag ik je foto en Sweet Caroline leiden de toeschouwer vanuit het dorp op ’n bölt onvermijdelijk naar een van de sfeervolste doorkomstplaatsen van de marathon. Hier wacht de duizenden deelnemers jaarlijks een feestelijk onthaal en zijn publiek en muziek zowel de topper als zwoegende recreant tot steun. Zo slepen de Lonnekernaren samen met de Gebroeders Ko en good-old Neil Diamond iedereen die afziet er doorheen. Op een plek waar normaal een weldadige rust heerst.

„We doen dit nu een jaar of vijf, zes, een lekker feestje bouwen”, zegt Laurens Bombeld, de inwoner van Lonneker die 54 jaar geleden op deze plek werd geboren en nog steeds woont in het huis waar zijn ouders vroeger een bakkerij runde. „Zo lang, vijf of zes jaar dus, komt de marathon hier nu langs. Wat doe je dan? Toen ze destijds het parcours verlegden en duidelijk werd dat al die lopers hier voor de deur langs zouden komen, had ik zoets van: we gaan wat doen. We gaan er een leuke dag, een feestje van maken. Je denkt toch niet dat ik op zo’n dag rustig achter het huis in de tuin ga zitten. Ben je gek.”

Gemeenschapszin
Een feestje bouwen, dat kun je aan leu uit Lonneker wel overlaten, erkent Bombeld met een grote grijns op het gezicht. „Dat vind ik wel typisch iets voor Lonneker; de gezelligheid, de saamhorigheid en de gemeenschapszin.’’

Bombeld denkt wel te weten wat de plek voor zijn huis zo speciaal maakt. „Je moet je voorstellen dat al die lopers kilometers lang in een soort niemandsland hebben gelopen waar ze nog geen hond zijn tegen gekomen. Dit is dan het eerste huis dat ze weer zien. De bewoonde wereld dus. Dat stimuleert ze geweldig, denk ik. Wij zwepen ze vervolgens verder op en slepen ze er doorheen.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Teun Staal

Deel deze pagina: