Live Live

FC Twente Vrouwen speelt volgend seizoen weer onder de vlag van FC Twente

Gepubliceerd: Donderdag 18 oktober 2018 09:41

FC Twente Vrouwen speelt volgend seizoen weer onder de vlag van FC Twente

FC Twente Vrouwen keert na ruim drie jaar terug in de moederschoot. De nummer twee van Nederland speelt volgend seizoen weer als vanouds onder de vlag van FC Twente.

Toen in 2015 het mes van de sanering diep in de ziel van FC Twente sneed, werden ook de vrouwen van de club zwaar getroffen. De Enschedese club trok de handen er van af en parkeerde de vrouwentak in een aparte stichting. "We kregen een bruidsschat van 100.000 euro per jaar van FC Twente mee en verder moesten we onze broek zelf ophouden", weet Hans Siers nog, de voorzitter van de Stichting Vrouwen FC Twente.

Loodzwaar
Hoewel de buitenwacht er weinig van merkte, omdat het eerste elftal in de top van de eredivisie bleef meedraaien, waren de voorbije jaren loodzwaar. De stichting balanceerde meerdere keren op de rand van de afgrond. "Het heeft ons heel wat slapeloze nachten gekost, maar dankzij de hulp van FC Twente, een kleine groep sponsoren en vrijwilligers hebben we het telkens weer gered", aldus Siers.

Gehannes
Aan die knellende onzekerheid komt volgens Siers een einde nu de vrouwen volgend seizoen terugkeren in de moederschoot van FC Twente. "Het grote voordeel is dat we daardoor rust en continuïteit krijgen", zegt hij. "Ik ben ervan overtuigd dat we vorig seizoen de landstitel op het laatst verspeeld hebben omdat er onder de speelsters onrust was over de contracten, de salarissen en het voortbestaan. Dat gehannes is straks voorbij."

Licentie
De stichting Vrouwen FC Twente wordt medio 2019 opgeheven. "In verband met de licentie kan dat niet midden in het seizoen", aldus interim-directeur Edward van der Veen van FC Twente. "Dat komt alle partijen ook goed uit, want daardoor kunnen we werken aan een geruisloze overgang. Er zitten nog een paar dingen in de Stichting die we moeten oplossen en daar hebben we nu de tijd voor." Een afgevaardigde van FC Twente neemt zitting in het bestuur van de Stichting.

Drie takken
Dat FC Twente de vrouwen weer omarmt, noemt Van der Veen logisch. "Wij vinden dat onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. Het vrouwenvoetbal wordt breed gedragen en erkend. We merkten in de gesprekken met onze investeerders ook, dat zij willen dat de vrouwen onder onze vlag komen en daar willen ze ook aan bijdragen. Bij de gemeente Enschede ging dat ook zo. 'En de vrouwen dan?', werd er gevraagd. Wij vinden het belangrijk dat FC Twente straks weer uit drie takken bestaat: de mannen, de jeugdopleiding en de vrouwen. En dat allemaal onder één structuur."

Hoewel de toekomst van de vrouwen nu gewaarborgd lijkt, is het niet zo dat de club diep in de buidel gaat tasten. "We gaan niet meer dan een half miljoen per jaar investeren", aldus Van der Veen. "Het is de bedoeling dat de twee verschillende motoren (vrouwen en mannen) op commercieel gebied één draaiende motor worden."

Achilles'12
Het vrouwenteam blijft sowieso nog twee jaar spelen en trainen bij Achilles'12 . Dat leidde bij een andere Hengelose vereniging, ATC'65, tot onvrede. Tot voor kort maakte FC Twente Vrouwen gebruik van de accommodatie van ATC, maar door de toename van de seniorenteams op zaterdag en zondag , kwamen de gewenste randvoorwaarden van de eredivisionist onder druk te staan. Volgens Siers zijn alle plooien met ATC inmiddels gladgestreken.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook

Deel deze pagina: