Live Live

FC Twente voedt het geloof bij de fans in directe terugkeer

Gepubliceerd: Maandag 11 februari 2019 10:06

FC Twente voedt het geloof bij de fans in directe terugkeer

Peet Bijen hoort het woord al door de regio gonzen. Supporters nemen het voorzichtig in de mond, merkt de verdediger van FC Twente. Hij spreekt het zelf nog niet uit: kampioenschap.

Bijna een jaar geleden vertelde Peet Bijen verslagen over het zo slecht presterende FC Twente. Zijn ploeg had net gelijkgespeeld tegen Sparta. Weer punten verloren dus in de pijnlijke strijd tegen degradatie. Fred Friday had gescoord voor de Rotterdammers, Twente gleed af en Bijen moest temidden van de puinhopen hoop verkondigen.

Na de 3-0 zege op Sparta afgelopen vrijdag, leek de speler uit Hengelo letterlijk gegroeid. Bijen (24) was na het wegvallen van Wout Brama de aanvoerder van de Enschedese koploper, Fred Friday debuteerde in de ploeg uit Enschede. FC Twente speelde vanaf de eerste minuut overtuigend. Bijen maakte zelf de 0-2. Hij analyseerde na afloop de wedstrijd en maakte grappen. De jongen is een man geworden.

Groots
Het verschil tussen toen en nu is onvoorstelbaar groot. “Vorig jaar was er veel gezeik, dat hebben we achter ons gelaten en dat stralen we uit”, zei Bijen. Zijn FC Twente staat trots bovenaan en het geloof op een directe terugkeer naar de eredivisie groeit elke week. De stemming, de sfeer: het was ook in Rotterdam weer groots en uitbundig. Dat Sparta - FC Twente zich dit keer afspeelde in de eerste divisie was in het stadion geen seconde te merken. “Het was een heerlijke avond”, vond Bijen. “Zo’n wedstrijd verwacht je niet.”

Sparta is tenslotte niet zomaar een ploeg, het was een concurrent. Was, want het gat tussen de twee is opgelopen tot elf punten. Natuurlijk is er op het spel van Twente nog genoeg aan te merken, constateerde Bijen. “Maar daar gaan we niet over zeuren. Het is even feest, vooral voor de supporters, die altijd en overal met ons meereizen.”

Zijn trainer Marino Pusic zei met een knipoog dat hij zijn ploeg kon verwijten dat ze niet meer hadden gescoord dan drie keer. “Wat een heerlijk verwijt om te kunnen maken”, vond de trainer.

Niet juichen voordat het zeker is
Na de achtste zege op rij en met de riante voorsprong op de rest, zeggen buitenstaanders: de titelrace in de eerste divisie is beslist. Terwijl in Twente juist niemand wil gaan zweven. Niet juichen voordat het zeker is. Maar dat de ploeg inmiddels de grootste titelfavoriet is, valt niet meer te ontkennen. Het gat met nummer twee Den Bosch is dit weekend opgelopen tot zes punten, Go Ahead Eagles (derde op de ranglijst) staat tien punten achter, maar speelt vanavond nog tegen Jong Utrecht.

Bijen laat zich niet verleiden tot uitspraken over de titel. “Ik zeg het nog niet, we willen vooral zo doorgaan. Den Bosch komt nog bij ons en we hebben een paar hele lastige uitwedstrijden te gaan. Je ziet vaak verrassingen in deze competitie, het is zaak om zelf de stabiele ploeg te blijven.” Zijn trainer hamert er ook op dat de weg nog lang is. Veertien wedstrijden te gaan in een competitie, die grillig is. “We moeten echt met beide benen op de grond blijven staan. Kom over tien duels nog een keer terug.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman

Deel deze pagina: