Live Live

FC Twente-trainer Garcia doet aan zelfkritiek: ‘Misschien geef ik spelers soms teveel opdrachten’

Vrijdag 29 november 2019 15:07

FC Twente-trainer Garcia doet aan zelfkritiek: ‘Misschien geef ik spelers soms teveel opdrachten’

De kritiek op het spel van FC Twente is voor een deel terecht, vindt ook de trainer Gonzalo Garcia. Maar de oefenmeester vindt zeker niet alles slecht, zo gaf hij vrijdagmiddag aan tijdens het perspraatje richting het duel van zondag tegen Ajax.

Leon Ten Voorde | Tubantia

Garcia was openhartig, en keek ook zelf in de spiegel. „Misschien geef ik de spelers soms wel teveel opdrachten mee en ben ik teveel gefocust op het bij elkaar houden van de organisatie.” Daarmee doelde hij op de kritiek op het vele balbezit zonder rendement van zijn ploeg. „Wij zijn in het middengedeelte van het veld heel goed, het kost veel energie om daar te komen”, zegt hij. „Uit de statistieken blijkt ook dat we zes kilometer meer hebben gelopen dan VVV afgelopen zondag. Maar het gaat er om wat je in het laatste deel voor het doel van de tegenstander doet. Ik noem dat het money-moment, het deel waar je wint of verliest. En daar zijn we tegen VVV te weinig geweest. En dat is het verschil goed spelen of goed goed, en winnen.”

Teleurstellend
Daarom was Garcia zondag na de nederlaag bij VVV ook zwaar teleurgesteld. „Voor mij was het de grootste teleurstelling van het seizoen”, zegt hij. „Omdat we zoveel beter waren. In de rust wist ik ook niet zo goed wat ik de jongens moest meegeven, want ondanks de achterstand deden we veel dingen prima . Ik heb later de beelden meerdere keren bekeken en daaruit zie je dat we wel 25 momenten hadden waaruit we een kans konden halen. Maar op de momenten dat het kon, gaven we de bal niet, of volgde niet de juiste loopactie.”

“De vraag is altijd: is het een kwestie van kwaliteit of mentaliteit? Ik denk dat bij ons dat laatste het geval is. Bij een speler als Ziyech zie je dat hij in zijn hoofd een mentale switch heeft gemaakt. Hij wil per se scoren, of een assist geven. Bij ons ontbreekt die urgentie nog bij teveel spelers. Die voelen zich misschien wel te comfortabel aan de bal en denken dat het wel goedkomt. Je moet wel willen scoren en aanvoelen wanneer je moet killen. Sommige spelers gaan die ommezwaai uiteindelijk maken, anderen niet.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman

Deel deze pagina: