Live Live

FC Twente op dood spoor: Verbeek en Van Halst onder zware druk

Maandag 19 maart 2018 11:19

FC Twente op dood spoor: Verbeek en Van Halst onder zware druk

FC Twente heeft in de laatste zes duels van het seizoen nog maar één opdracht: een plek in de nacompetitie veiligstellen. Trainer Gertjan Verbeek en technisch directeur Jan van Halst staan onder zware druk nu de club naar de laatste plek is weggezakt.

De teloorgang van FC Twente werd zondagmiddag pijnlijk duidelijk toen om 16.30 uur de nieuwe ranglijst werd opgemaakt.

Minstens zo verontrustend is dat er geen enkel zicht is op betere tijden. Sinds de komst van Gertjan Verbeek heeft het elftal geen progressie getoond en is geen speler beter geworden. De geplaagde supporters hebben dit seizoen al heel wat lijdenswegen bewandeld, maar wat ze tegen Willem II kregen voorgeschoteld was een nieuw dieptepunt (2-2).

Handen dichtknijpen
Het moest en het zou nu gebeuren, maar Twente mocht de handen dichtknijpen dat het in de slotfase nog een punt wist te pakken. Voor de derde keer op rij in een thuiswedstrijd diende Twente een achterstand te repareren en voor de derde maal was de tegenstander een ploeg uit de onderste regionen. Het kwaliteitsverschil met een zogenaamde directe concurrent als Willem II kwam als een soort van knock-out binnen bij de fans. De nummer 15 van de eredivisie was een klasse beter, misschien wel twee. Technisch, tactisch, qua spelopvatting en spelvreugde. In alles.

Wilskracht en veerkracht
Verbeek complimenteerde na afloop zijn spelers voor de 'wilskracht en veerkracht', maar als een trainer dat doet, is er doorgaans op andere fronten veel misgegaan. Hoe lang is het wel niet geleden dat Verbeek tevreden kon zijn over het spel van zijn elftal? Over de manier van spelen? Een half uurtje tegen FC Utrecht, en dat was het dan. Het elftal zit muurvast en heeft zich in de voorbije maanden totaal niet ontwikkeld. Er valt geen lijn te ontdekken, geen strategie. Een plan bij balbezit en balverlies? Het is niet te zien. In los zand zit meer structuur dan in Twente.

Willem II vond voortdurend de vrije man op het middenveld, maar geen Tukker in het veld of langs de kant kwam met de correctie. Zo langzamerhand ben je geneigd te denken dat niemand in staat is de oplossing te zien, als er ergens een probleem ontstaat. Tactisch rammelt het al maanden bij Twente, dat ook voortdurend in andere samenstellingen en systemen speelt. Soms noodgedwongen vanwege blessures, soms vanwege keuzes van de staf.

Toen Danny Holla voor rust geblesseerd uitviel, bracht Verbeek Jelle van der Heyden, waardoor het middenveld (met Thomas Lam en Adam Maher) nog steeds uit drie spelers bestond die het liefst de bal in de voeten willen hebben. De beste diepgaande middenvelder in de selectie Fredrik Jensen verpieterde ondertussen 90 minuten aan de rechterkant.

Onzekerheid
Met onwil heeft het niet zoveel te maken, maar in bier in een vet glas zit meer leven dan in Twente. Het elftal oogt hulpeloos en moedeloos, van onderlinge samenwerking is geen sprake. Het is alsof alle energie eruit is gezogen. Er is ook niemand die met vertrouwen en op niveau speelt. Keeper Joël Drommel pakte in de slotfase twee goede ballen, maar hij kostte het elftal ook weer een tegengoal. De achterhoede trilt van onzekerheid en de verdedigers lopen alleen maar achteruit.

Op het middenveld lukt het nieuweling Maher maar niet een stempel op de ploeg te drukken. Tegen Willem II verzorgde hij bij de 1-1 wel een fraaie assist, maar dat was uit een stilstaande situatie. De gelijkmaker van Peet Bijen viel uit een hoekschop. Vanuit het veldspel creëerde Twente tegen Willem II nauwelijks iets. Dat topscorer Oussama Assaidi niet fit is in deze fase van het seizoen, past helemaal in het beeld van een club die verstrikt is geraakt in een web van onmacht.

Wonder
Eerder deze week merkte de oefenmeester van Roda JC Robert Molenaar op dat 'Twente met dit materiaal veel te laag staat'. Technisch directeur Jan van Halst liet zich al vaker in soortgelijke bewoordingen uit. Bewust of onbewust zijn dit sneren aan het adres van Verbeek, die er in hun ogen blijkbaar niet genoeg uithaalt. Bij zijn presentatie riep Verbeek zelf dat Twente niets minder is dan Excelsior. Bij de club met de kleinste begroting van de eredivisie hebben ze op dit moment zestien punten meer.

Verspeeld
Dat hij Twente maar niet aan de praat krijgt, is onderhand een feit. Hoewel de raad van commissarissen vorige week hem nog het vertrouwen gaf, wankelt zijn positie inmiddels serieus. Dat geldt ook voor Van Halst, die in korte tijd bijna al zijn draagvlak binnen en buiten de club heeft verspeeld.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede

Deel deze pagina: