Nieuws
Enschede

FC Twente na vroege rode kaart kansloos ten onder bij AZ

439323 918333

FC Twente heeft zaterdag een kansloze nederlaag geleden op bezoek bij AZ in Den Haag. Na een vroege rode kaart voor doelman Joël Drommel kwam Twente geen moment in de wedstrijd, waardoor AZ simpel uit kon lopen: 3-0.

Timo Oving | Tubantia

Paul Verhaegh begon bij de ploeg van Garcia aan de aftrap. De verdediger maakte zijn rentree in de eredivisie sinds zijn laatste wedstrijd in augustus (uit bij Groningen). Verder voerde Garcia geen wijzigingen door, ten opzichte van het thuisduel tegen FC Emmen. Aanvoerder Xandro Schenk speelde tegen AZ zijn honderdste eredivisiewedstrijd.

Rode kaart Drommel
Hoewel AZ in de openingsfase voor de meeste dreiging zorgde (Oussama Idrissi schoot twee keer op doel) was er na een kwartier nog weinig aan de hand voor de Tukkers. Dat veranderde even later toen Joël Drommel na 19 minuten zijn strafschopgebied uit stormde en daarbij AZ-spits Myron Boadu torpedeerde.

Scheidsrechter Danny Makkelie kon niet anders dan rood trekken voor de doelman. Door die vroeg rode kaart speeldeTwente de resterende 70 minuten met een man minder. Veldspeler Javier Espinosa werd geslachtofferd, Jorn Brondeel kwam erin voor Drommel en maakte zo zijn eerste minuten van het seizoen.

Paal en lat
Brondeel had lange tijd een engel op zijn schouder. Na een goede combinatie tussen de AZ-tandem Idrissi-Wijndal schoot laatstgenoemde vanuit de draai vol tegen de kruising. Even later raakte de verdediger met een ferme knal ook nog de paal. Twente mocht blij zijn dat het na 45 minuten nog 0-0 stond. De Tukkers leken met een gelijke stand te rusten. In de blessuretijd van de eerste helft werd het echter alsnog 1-0. Met een fraai afstandschot schoot Pantelis Hatzidiakos via binnenkant paal raak.

2-0 en 3-0
Na de pauze kwam Wout Brama bij Twente binnen de lijnen. Hij verving op het middenveld Rafik Zekhnini. Maar ook met Brama in de ploeg kon Twente het sterke AZ niet afstoppen. Al snel na rust kwam Twente nog goed weg, toen ook Yukinari Sugawara de paal raakte.

Maar na 54 minuten werd het alsnog 2-0. Dani de Wit kon de bal simpel binnen tikken, nadat doelman Jorn Brondeel een voorzet niet goed pareerde. In de slotfase werd het ook nog 3-0. Myron Boadu maakt een einde aan de hoop van Twente, voor zover het dat had. Met zijn zevende treffer (binnenkant paal) zet hij de 3-0 op het scorebord.

AZ - FC Twente 3-0 (1-0).
Score: 45+2. Hatzidiakos 1-0, 54. De Wit 2-0, 78. Boadu 3-0.

FC Twente: Drommel, Verhaegh, O. Busquets, Schenk, Verdonk, Selahi (85. Aboerjania), Roemeratoe, Espinosa (21. Brondeel), Cantalapiedra, Vuckic, Zekhnini (46. Brama).

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook