Live Live

FC Twente haalt de winst vooral in de omschakeling

Gepubliceerd: Dinsdag 15 januari 2019 15:27

FC Twente haalt de winst vooral in de omschakeling

FC Twente scoorde de laatste vier goals uit de omschakeling. Vier keer was de snelste speler van de ploeg, Rafik Zekhnini, erbij betrokken. Dat is geen toeval. De Enschedeërs zijn op hun best als ze de ruimte krijgen.

Het is nog niet eens zo gek lang geleden dat ‘we’ in Nederland dachten dat je het meeste rendement hebt als je dominant bent in wedstrijden. Spelen op balbezit was de beste manier om gevaar te stichten, dachten we. De internationale statistieken laten al een tijdje wat anders zien. De meeste goals en kansen in het topvoetbal ontstaan tegenwoordig vanuit de omschakeling, als de tegenstanders even hun goede organisatie hebben verlaten.

Langzaam maar zeker is dat besef ook in Nederland ingedaald. Het woordje counteren heeft nog een beetje een negatieve lading, maar het moderne omschakelen is inmiddels alom geaccepteerd. Simpelweg omdat iedereen ziet dat het resultaat oplevert.

De wedstrijd FC Utrecht - Ajax was daar vlak voor de winterstop een mooi voorbeeld van. De Amsterdammers speelden aan de bal een uitstekende wedstrijd, waren constant op de helft van Utrecht te vinden, maar de verlossende 0-1 viel vanuit de tegenstoot, toen de opponent eventjes wat ruimte weggaf. Wat PSV al langer met succes doet, kan Ajax dus ook.

Flitsmomenten
Wat dichter bij huis levert FC Twente het bewijs. De Enschedeërs maakten de laatste vier treffers vanuit de omschakeling. Tegen NEC speelde Twente prima en dominant, maar de goals ontstonden in de counter. Afgelopen zondag tegen MVV gebeurde dat weer. FC Twente was in de eerste helft constant in balbezit, maar werd nauwelijks gevaarlijk. De verlossende doelpunten vielen in een mum van tijd toen bij MVV twee keer het veld helemaal open lag.

Twee flitsmomenten, twee treffers. “Het moderne voetbal bestaat uit vele facetten en de omschakeling is daar een onderdeel van. En dat beheersen wij heel goed”, aldus trainer Marino Pusic.

Verwarring
Natuurlijk is deze kwaliteit voor een deel uit de nood geboren, omdat de ploeg van Pusic niet in staat is gebleken verdedigend ingestelde tegenstanders kapot te spelen. Maar FC Twente heeft er ook de spelers voor. Matthew Smith kan in een hoog tempo afstanden overbruggen, Javier Espinosa heeft de pass in zijn voeten en de vleugelspelers Rafik Zekhnini en Aitor hebben de snelheid.

Die kwaliteiten balden zich samen bij de eerste goal tegen MVV. Matthew Smith onderschepte de bal, maakte direct tempo, waarna hij Espinosa aan het werk zette. Die stuurde met een voetbeweging Zekhnini de diepte in, en dat leidde tot zoveel verwarring bij de thuisploeg dat een verdediger de bal tegen de linkerspits van Twente aanschoot: doelpunt.

De razendsnelle Zekhnini was betrokken bij de laatste vier treffers die FC Twente maakte. De huurling van Fiorentina scoorde er twee, en leidde er twee in. Dat is geen toeval. Bedien hem op maat en geen verdediger houdt hem bij.

Het wapen van de omschakeling biedt FC Twente nieuwe kansen sinds hij in het elftal staat. Dat de ploeg op dat gebied nog niet het optimale eruit haalt, bleek zondag in de tweede helft, toen de buitenspelers helemaal niets deden met de ruimte die ze kregen. Een ploeg met meer kwaliteit, volwassenheid en slimheid had in die fase weinig heel gelaten van MVV. Bovendien is het zaak meer de variatie te zoeken, want zondag liep voor rust het aanvalsspel vooral over links.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman 

Deel deze pagina: