Live Live

FC Twente gaat voor jong talent regio in: ‘Weer Brugginks en Vennegoors opleiden’

Gepubliceerd: Donderdag 01 november 2018 08:44

FC Twente gaat voor jong talent regio in: ‘Weer Brugginks en Vennegoors opleiden’

FC Twente gaat de jongste talenten op meerdere plekken in de regio een podium geven. Trainen op locatie en voetballen bij de amateurclub. De voetbalacademie wil de binding met het eigen achterland vergroten.

Wat is de ideale leeftijd om het jonge voetballertje op te halen bij de amateurs? Wanneer kan de beïnvloeding vanuit de profwereld het best beginnen? Vele deskundigen komen met verschillende antwoorden op die prangende vragen. In Duitsland komen de spelers vaak als 13-jarige pas binnen, Ajax heeft al voetballertjes van onder 8 in huis.

Wat is wijsheid? Wat is verstandig? Uit allerlei onderzoeken is inmiddels wel gebleken dat je bij jeugdige spelers niet de potentie kunt inschatten. De goede voetballer pikt iedereen er uit, maar is de beste van 9 jaar ook de beste als-ie 18 is?

Hotspots
Die discussie is al een tijdje gaande in voetballand. Bij FC Twente begint de opleiding bij onder 11, en worden op woensdagmiddag talentjes van de amateurclubs van onder 10 uit de regio getraind in Hengelo. De voetbalacademie wil daar nu een vervolg aan geven door middel van het opzetten van zogenaamde Hotspots in de regio waar spelers van onder 9 jaar wekelijks door oefenmeesters van de opleiding worden getraind. Ondertussen blijven ze gewoon voetballen bij hun eigen club.

Jammer: kinderen niet bij FC Twente
Afgelopen vrijdag, voor de wedstrijd tegen Almere City, werden alle 150 regionale convenantclubs van Twente, over deze plannen bijgepraat. Volgens Hoofd opleidingen Evert Bleuming is Twente geen voorstander van het vroeg binnenhalen van voetballertjes, maar de concurrentie rukt op. Scouts van clubs als De Graafschap, PEC Zwolle, Vitesse, Ajax en PSV zijn elke zaterdag op de regionale amateurvelden te vinden. Zo vonden in de voorbije zomer spelers uit de jeugd van ATC’65 onderdak bij Ajax en Vitesse. „Ik sprak pas geleden een vader uit de regio Raalte en zijn zoontje was gescout door PEC Zwolle”, zegt Bleuming. „Hij vond het jammer dat hij niet bij Twente terecht kon, omdat wij geen onder 10 en onder 9 hebben.”

Twentse selecties
Met het creëren van de Hotspots hoopt de voetbalacademie de jongste talenten een podium te geven. Je kunt het vergelijken met de vroegere Twentse selecties. Twente gaat het achterland opdelen in verschillende gebieden: er komt een Hotspot Enschede/Hengelo/Oldenzaal, een Hotspot Almelo, een Hotspot Raalte/Heeten, een Hotspot Haaksbergen/Achterhoek en een Hotspot Duitsland. Die hotspot is een amateurclub uit dat gebied waar Twente elke week terecht kan om te trainen. „Wij vinden het belangrijk dat spelertjes op die leeftijd in hun eigen sociale omgeving blijven. Wij willen bij Twente geen onder 8, of onder 9. Ze moeten op die leeftijd lekker bij hun eigen cluppie met hun eigen vriendjes blijven voetballen”, aldus Bleuming.

De academie kiest er bewust voor zoveel mogelijk spelers een kans te geven. „Je kunt ook 16 voetballertjes uit de hele regio selecteren en op ons trainingscomplex laten trainen, maar dat willen we juist niet’, zegt Bleuming. „Dan sluit je namelijk een hele groep uit. En wie zegt dat je de grootste talentjes dan hebt? Je leidt nu breder op, omdat je veel meer voetballers in kaart brengt. En bovendien is het dichterbij huis, waardoor het voor de ouders ook makkelijker te behappen is. Een talentje uit Meddo hoeft niet helemaal naar Hengelo, maar kan in de buurt terecht.”

Brugginks en Vennegoors weer opleiden
Twente start op korte termijn met de Hotspot Raalte/Heeten. De pilot wordt in de winterstop geëvalueerd door alle partijen. Als de geluiden positief zijn, wordt het project begin 2019 uitgerold naar de regio Haaksbergen/Achterhoek.

Het is bedoeling dat volgend seizoen alle Hotspots in de regio gaan draaien. Uiteindelijk moet dat er toe leiden dat FC Twente en Heracles weer kunnen putten uit regionaal talent. „Wij willen als academie niet meer dat er spelers uit de Randstad worden gehaald en in gastgezinnen terechtkomen. Dat is de laatste jaren teveel gebeurd”, zegt Bleuming. „Er zit hier in de regio talent genoeg. Je moet ze alleen wel de kansen geven. Wij willen de Brugginks en Vennegoors weer gaan opleiden.”

‘Het mag geen eenrichtingsverkeer worden’
De reacties vanuit het amateurvoetbal op de plannen om te beginnen met regionale Hotspots waren bij de bijeenkomst in De Grolsch Veste over het algemeen positief. Vooral het punt om de voetballers op die leeftijd nog niet op te halen, wordt breed gedragen. Wel vonden de afgevaardigden van de clubs dat er van de academie een actievere rol moet komen richting het amateurvoetbal. De laatste jaren leefde er vooral bij meerdere clubs onvrede over de passieve houding, de slechte communicatie en het feit dat er veel spelers uit andere delen van het land naar de academie werden gehaald.

Hoofd opleidingen Evert Bleuming is het met die kritiek eens. „Wij mogen niet alleen maar nemen, maar moeten ook gaan geven”, vindt hij. „De afstand tussen de voetbalacademie en het amateurvoetbal moet veel kleiner worden. Wij hebben elkaar nodig. Daarom moet je trainers van amateurclubs ook bijvoorbeeld uitnodigen voor trainingen, geef ze input, verzorg clinics. Laat trainers, als ze talentvol zijn, stage lopen bij ons. We moeten er naar toe dat de voetbalacademie een plek wordt waar de amateurclubs met hun vragen en tips terechtkunnen.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Lars Smook

Deel deze pagina: