Live Live

FC Twente en Heracles krijgen evenveel te zeggen over gezamenlijke jeugdopleiding

Gepubliceerd: Dinsdag 08 oktober 2019 20:57

FC Twente en Heracles krijgen evenveel te zeggen over gezamenlijke jeugdopleiding

FC Twente en Heracles Almelo gaan vanaf volgend seizoen op gelijkwaardige basis aan de slag met de jeugdopleiding. De clubs hebben een intentieovereenkomst getekend en werken de komende maanden de plannen verder uit.

Zeker is al dat Ted van Leeuwen, de technisch directeur van FC Twente en Tim Gilissen, de technisch manager van Heracles, de directie gaan vormen van de academie. Onder hen komt een hoofd jeugdopleiding. De clubs hebben al sinds 2003 een gezamenlijke jeugdopleiding, maar de afgelopen jaren is de samenwerking verwaterd. De strijdbijl is nu begraven, het is tijd voor verandering, vinden Van Leeuwen en Gilissen, die niets hebben met de problemen uit het verleden.

„De jeugdopleiding moet in het teken komen te staan van het ontwikkelen van regionaal talent”, zegt Gilissen. En om de concurrentie uit de rest van het land en het buitenland het hoofd te bieden, kun je dat beter samen doen, dan alleen. Van Leeuwen: „De academie heeft de spelers straks meer te bieden. Een uitstroom naar twee eredivisieclubs in plaats van een. De kans dat te bereiken is groter wanneer er op basis van gelijkwaardigheid samengewerkt wordt.”

Praktische zaken

De twee clubs zijn het afgelopen jaar pas constructief met elkaar in gesprek gegaan over de gezamenlijke opleiding. De intentie is er, nu worden de plannen verder uitgewerkt. Gilissen: „Daarin wordt toegewerkt naar de definitieve samenwerkingsovereenkomst, waarin onder meer praktische zaken, overlegstructuur en de begroting worden opgenomen.”

Nieuw shirt
Van Leeuwen: „We starten met de opleiding van FC Twente zoals die nu al bestaat, op de accommodaties die nu al gebruikt worden. We respecteren de bestaande contracten met de gemeente Enschede en Hengelo. Er komt een ander shirt. Ook willen we de relatie met de amateurclubs in de regio verder verbeteren. Dit seizoen hebben we hiervoor een aanzet gegeven door de invoering van enkele steunpunten voor de jongste jeugd, die wat langer in de vertrouwde omgeving van hun amateurclub kan blijven.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook

Deel deze pagina: