Live Live

FC Twente doet weer eens aan klantenbinding

Gepubliceerd: Zaterdag 03 november 2018 08:24

FC Twente doet weer eens aan klantenbinding

Eindelijk geen gemopper en gedoe, maar ‘gewoon’ een rimpelloze overwinning voor FC Twente vrijdagavond. Tegen de stuntploeg van de voorbije week, RKC, werd het 3-1.

Je voelde aan alles in het stadion dat de supporters van FC Twente een avond zonder zorgen hard nodig hadden na al dat gezwoeg en geworstel van de laatste weken. En niet alleen de fans, maar ook de spelers en de trainer snakten naar een rimpelloze zege zonder gemopper en gedoe. Marino Pusic vond het een dag voor de wedstrijd zelfs nodig een statement te maken omdat hij alle kritiek op het spel maar overdreven vond. Gisteravond volgde het enige juiste antwoord vanaf het veld. Met de 3-1 zege op RKC gaf FC Twente eindelijk weer eens een positief signaal af. De gedreven spelende ploeg gaf tegen de Waalwijkers vol gas en werd daarvoor naderhand beloond met een ovationeel applaus.

En dat na een paniekerig begin, waarin het zowaar weer even piepte en kraakte achterin. Maar toen de eerste onzekerheid uit de benen was geschud, nam FC Twente de controle over en dat resulteerde in de zeventiende minuut in de 1-0 voorsprong. Na de hoekschop van Aitor, kwam de bal via het hoofd van Jari Oosterwijk bij Peet Bijen terecht. De vrije verdediger had geen moeite om de bal bij de tweede paal binnen te tikken.

Wisselvallig
Het komt dit seizoen alleen maar zelden voor dat de supporters in een vroeg stadium eens rustig achterover kunnen leunen. Een wedstrijd in een vroegtijdig stadium 'doodmaken' is een kwaliteit die op dit niveau maar weinig teams is gegeven. Het thuispubliek moet er maar aan wennen dat ook bij FC Twente de wisselvalligheid dit seizoen nooit ver weg is. En dus kwam ook dit keer midden in de eerste helft die onvermijdelijke terugval waarbij het lijkt alsof er 220 volt op de schoenen zit. Symbool voor die onrust waren de twee backs Rafael Ramos en Ricardinho, die voor rust soms heuse spookrijders waren in de achterhoede. Ramos kreeg het zelfs bijna voor elkaar om een simpele terugspeelbal in eigen doel te schieten.

Op dat soort momenten is het prettig een individualist in de ploeg te hebben, die met een actie een duel een wending kan geven. Aitor is zo'n speler. Hij zette in de 38ste minuut na een lange bal van Cristian González een slim blok ten opzichte van zijn tegenstander, ging daarna aan de dribbel en schoot de bal met zijn linker prachtig in de verre hoek: 2-0.

Rappe Spanjaard
Na rust begon FC Twente goed, met een actie en een vlammend schot van Rafik Zekhnini en een kans voor Aitor, na een fijne pass van Tim Hölscher. Met Aitor was ook meteen de meest gevaarlijke speler van Twente genoemd. De rappe Spanjaard snelde voortdurend door de defensie van RKC die zichtbaar vermoeid was na de bekerstunt bij PSV. Aitor had alleen de pech dat hij na een zuivere overtreding op hem geen strafschop kreeg van scheidsrechter Mulder, terwijl hij een paar seconden later een stift in de handen van doelman Etienne Vaessen zag belanden. Onder aanvoering van de constant druk gevende middenvelder Matthew Smith ging FC Twente op jacht naar die allesbeslissende derde treffer.

Die goal kwam er tien minuten voor tijd toen invaller Michaël Maria vanaf linkerkant naar binnen en met rechts doeltreffend uithaalde: 3-0. Wat zo'n bevrijdende treffer doet met een ploeg bleek in die slotfase. Plotseling waren alle remmen los en werd de aanhang vermaakt door een ontketende thuisploeg. Uitblinker Smith raakte met een spetterende uithaal nog de lat, maar het laatste woord was toch voor de murw gebeukte gasten.

Toegezongen
Uitgerekend oud-Twente-speler Dylan Seys deed voor RKC in de blessuretijd nog wat terug, maar die treffer leverde in De Grolsch Veste geen gemopper meer op. Sterker nog: Seys werd na afloop enthousiast toegezongen door de Twentse aanhang.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman


Deel deze pagina: