Live Live

FC Twente begint spelersfonds of gaat club deels verkopen

Zaterdag 17 maart 2018 10:02

FC Twente begint spelersfonds of gaat club deels verkopen

FC Twente wil een spelersfonds oprichten of aandelen van de club verkopen om met de opbrengst daaruit spelers te kunnen kopen. Dat zegt voorzitter René Takens van de raad van commissarissen.

„We willen onze mogelijkheden om te investeren in de spelersgroep vergroten”, aldus Takens. „Dat kan via de oprichting van een spelersfonds, of we kiezen voor uitgifte van aandelen.” Als er wordt gekozen voor uitgifte van aandelen, zal dat volgens Takens om een minderheidsbelang gaan. „We gaan de club echt niet verkopen aan een rijke Arabier of Chinees.” Alleen de timing van een eventuele aandelenverkoop is niet erg gelukkig. Enkele maanden geleden was FC Twente vele miljoenen meer waard dan het door de slechte sportieve prestaties nu is.

Regels
Bij een spelersfonds financieren investeerders en club samen spelersaankopen en delen de eventuele winst bij verkoop. De vorming van spelersfondsen is aan strenge regels van de KNVB gebonden. Enkele jaren geleden had FC Twente transferafspraken met het investeringsmaatschappij Doyen, maar de (geheime) clausules die daarin werden opgenomen, waren tegen alle regels van de KNVB en wereldvoetbalbond FIFA. Het kwam erop neer dat Doyen en niet de club bepaalde wanneer en voor hoeveel geld spelers verkocht moesten worden. Die verboden deal kostte FC Twente bijna de licentie. Takens: „Uiteraard zullen we ons houden aan de regels die gelden voor deze manieren van financiering.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook

Deel deze pagina: