Live Live

FC Twente-aanwinsten maken vlieguren in den vreemde

Gepubliceerd: Donderdag 09 augustus 2018 09:16

FC Twente-aanwinsten maken vlieguren in den vreemde

De tieners Matthew Smith en Ulrich Bapoh maken bij FC Twente voor het eerst ‘vlieguren’ in het buitenland. Tijd voor een kennismaking.

Wat vind je na een paar weken ‘snuffelen’ het meest opvallend aan Nederland?
Smith:
„Al die fietsers op straat. In Manchester zag je af en toe iemand op een bike langskomen, maar hier struikel je er over. Ik moest eerst al wennen aan het rechts rijden, en dan krijg je al die fietsers er nog eens bij. Maar het gaat nu goed. Ik ben de eerste weken zonder kleerscheuren door het Nederlandse verkeer gekomen.”
Bapoh: „De spelers gaan hier beter met elkaar om dan in Duitsland. Het is een stuk relaxter, er is meer plezier in de kleedkamer en de hiërarchie is veel minder sterk. De oudere spelers voelen zich nergens te groot voor en laten de jongeren echt niet met alle spullen sjouwen. Iedereen helpt elkaar. Het grote verschil op het veld is dat in Duitsland het team voorop staat, terwijl er hier ook individuele aandacht is. Zo train je met de aanvallers soms apart. Ik vind dat goed. Ik snap echt niet dat ze in Nederland Duitsland als voorbeeld zien. Jullie hoeven je geen zorgen te maken, de opleiding in Nederland is nog steeds hartstikke goed. De dip is tijdelijk, die golfbewegingen horen bij voetbal.”

Wat wist je voor je komst naar Enschede van FC Twente?
Smith: „In Engeland kennen we de club vooral van de successen van Steve McClaren. Ik wist dat FC Twente een van de grootste clubs van Nederland was, maar dat de club zo groot was, had ik niet verwacht. Ik merk het aan alles hoe het hier leeft, ondanks de degradatie. Als je ziet hoeveel mensen de club op social media volgen en hoeveel reacties ik heb gekregen van supporters toen ik hier tekende…dat heeft me enorm verrast. Ik heb gehoord dat de sfeer in het stadion altijd geweldig is, daar kijk ik echt naar uit. Het is me na een paar weken al wel duidelijk geworden dat deze club op het hoogste niveau thuishoort.”

Bapoh: „Mijn neef Joshua Ewana heeft hier gespeeld, dus de club was al goed bekend bij mij. Bovendien woon ik in Bochum, niet ver van de grens. Twente is een bekende naam in Duitsland. Ik heb 9 jaar bij Vfl Bochum gespeeld, maar ik wist van te voren dat ik geen kans zou krijgen bij het eerste elftal. In Nederland liggen er veel meer mogelijkheden voor jonge spelers. Die kans moeten ze krijgen en dan is het aan jezelf om het te laten zien.”

„Ik woon nu voor het eerst in mijn leven op mezelf, zonder de hulp van mijn moeder en dat is goed. Ik wil me zo snel mogelijk aanpassen aan Nederland. Dinsdag was ik een dag vrij, maar dan ga ik bewust niet naar Bochum. Dat is me te makkelijk, omdat ik dan voor mijn gevoel teveel in het oude blijf hangen. Ik leef nu in Nederland. Ik houd er van om nieuwe dingen te ontdekken, mezelf te ontwikkelen en dingen van de Nederlandse cultuur te leren kennen.”

Matthew Smith over Matthew Smith
„Ik ben geboren net iets buiten Birmingham. Hoewel ik m’n hele leven in Engeland heb gewoond en m’n meeste familie Engels is, klopt mijn hart voor Wales. Mijn opa van moederskant komt uit Wales. Mensen uit Wales zijn niet zo gek op Engelsen. Die rivaliteit zit diep, zeker bij sportwedstrijden. Ook bij ons thuis levert het nog wel eens strijd op. Toen Wales twee jaar geleden op het EK in de poule doorging en Engeland niet, heb ik dat m’n vader wel even laten merken haha.. Hij was wel ontzettend trots toen ik mijn eerste interland speelde voor Wales. Jammer alleen dat Gareth Bale toen met Real Madrid de Champions League-finale moest spelen, waardoor hij er niet bij was.”

„Ik heb van mijn zevende tot m’n twaalfde voor Aston Villa gespeeld. Daarna kreeg ik te horen dat me niet goed genoeg vonden. Een jaar later pikte West Bromwich Albion me op en op mijn veertiende haalde Manchester City me. Ik ben daar in mijn eentje naar toe gegaan. Het is niet altijd makkelijk geweest zonder familie, maar als zo’n grote club je wil hebben, zeg je nee. Bij City speelde ik het voorbije seizoen in het tweede elftal. Heel af en toe mocht ik meetrainen met het eerste, maar voor een jonge speler is de stap naar het eerste elftal enorm. Daarom ben ik blij met deze kans bij Twente.”

Ullrich Bapoh over Ullrich Bapoh
„Ik ben geboren in Kameroen, maar mijn moeder heeft me op mijn derde naar Duitsland gehaald toen mijn vader op zijn veertigste overleed aan kanker. Mijn moeder werkte toen al een tijdje in Duitsland. Ik voel me geen Duitser, ik voel me geen Kameroener, ik voel me allebei. En dat voelt goed. Hoe het komt dat ik fysiek zo sterk ben? Dat zit voor een deel in de genen. En ik heb als jonge jongen veel in mijn lichaam geïnvesteerd. Nu train ik dat wat minder, omdat je anders je explosiviteit kwijtraak.”

„Klopt, Samuel Eto’o is een oom van me, maar eerlijk gezegd praat ik daar liever niet over. Anders word je constant vergeleken. Hij is een halfbroer van mijn vader. Ik zou niet weten of hij weet dat ik nu bij FC Twente speel. Ik denk dat hij me niet eens herkent. Ik heb hem in mijn leven maar een keer ontmoet, en toen was ik nog hartstikke jong.”

Matthew Smith
Leeftijd: 18 jaar
Nationaliteit: Wales
Positie: Middenveld
Eigendom van: Manchester City

Ulrich Bapoh
Leeftijd: 19 jaar
Nationaliteit: Kameroen/Duitsland
Positie: Middenveld/aanval
Eigendom van: VfL Bochum

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook

Deel deze pagina: