Live Live

FC Twente-aanwinst Lindon Selahi droomt weg bij volle Grolsch Veste

Gepubliceerd: Vrijdag 12 juli 2019 10:05

FC Twente-aanwinst Lindon Selahi droomt weg bij volle Grolsch Veste

Lindon Selahi (20) zag vorig jaar in de afwijzing van Michel Preud‘homme vooral een stimulans om er harder tegen aan te gaan. De beloning voor die arbeid kwam van FC Twente, dat de Albanese jeugdinternational transfervrij oppikte bij Standard Luik.

Hij wil het best proberen in het Nederlands. ,,Maar jullie Nederlanders praten met een accent, en dan is het lastig te volgen", zegt Lindon Selahi. Dan maar in het Engels, hoewel Selahi uit het Franstalige Namen in Wallonië komt. Om het nog iets ingewikkelder te maken: ,,Met mijn ouders praat ik Albanees. Als ik alleen ben met mijn broer Frans.”

Die mix van talen en culturen heeft een achtergrond. Lindon Selahi werd geboren in België, kwam ook uit voor de nationale jeugdteams van België, maar speelt nu in de ploeg onder 21 jaar van Albanië. ,,Mijn opa is vanwege de oorlog gevlucht naar België. Mijn vader is in België geboren, mijn moeder in Albanië. Ik voel me zowel Albanees als Belg. De band met thuis is heel sterk. Als ik twee dagen vrij ben ga ik ook naar huis. Dat is drie uurtjes rijden, maar ik heb dat echt nodig. Zo'n bezoek aan de familie maakt me weer sterker.”

Internaat
Er zijn niet zo gek veel spelers die op hun 20e al kunnen zeggen dat ze bij Standard Luik en Anderlecht hebben gespeeld. Selahi wel. Al op jonge leeftijd verliet de middenvelder het ouderlijk huis om naar het internaat van Standard Luik te gaan. ,,Toen mijn jeugdtrainer naar Anderlecht verhuisde, ben ik met hem meegegaan.” Grappig detail: In Brussel speelde hij in hetzelfde team met Remco Evenepoel, die ondanks zijn leeftijd nu al een cultstatus heeft in België.

Niet als voetballer overigens. Evenepoel staat te boek als het grootste wielertalent van de wereld. De Belgen noemen hem zelfs de nieuwe Eddy Merckx. ,,Remco kon echt goed voetballen en zat ook in de Belgische selecties", zegt Selahi. ,,Maar van de een op andere dag stopte hij en ging hij wielrennen. In het team hebben wij nooit gemerkt dat hij fietsen zo leuk vond en dat hij er ook zo goed in was.”

Een optreden
Selahi keerde na twee jaar terug bij Standard, omdat zijn trainer hoofdopleidingen werd in Luik. Toeval: Selahi speelde tot dusverre één wedstrijd in de Belgische eerste klasse. ,,En dat was uitgerekend Standard Luik tegen Anderlecht", vertelt hij. Bij dat ene optreden is het vooralsnog gebleven. ,,Vorig jaar werd Michel Preud'homme trainer van Standard en hij vertelde me in de voorbereiding dat er geen plek voor me was. Dan kun je als jonge speler je kop laten hangen, of je kunt het oppikken als een signaal en harder gaan werken.”

En dat deed Selahi ook. "Dat zit ook in mijn karakter. Ik was ook niet kwaad op de trainer. Het is zijn goed recht om bepaalde keuzes te maken. Ik ben sowieso niet zo'n klager, meer een doener. Ik houd er van om mijn lichaam pijn te doen. Een loopbaan gaat ook nooit in één rechte lijn omhoog. Ik heb in het tweede elftal van Standard bijna alles gespeeld en een prima jaar gehad. De mensen van FC Twente hebben me twee keer bekeken en na afloop vertelden ze tegen mijn vader dat ze me graag wilden hebben.”

Beelden van supporters
Na zijn eerste bezoek aan De Grolsch Veste was hij er uit. ,,Ik zag het stadion, en bedacht me hoe het zou zijn als het helemaal vol zou zitten. Ik had natuurlijk ook al beelden van de supporters gezien. Op zo'n moment zeg je geen nee. Twente mag dan uit de eerste divisie komen, het is nog steeds één van de grootste clubs van Nederland. Dat voel ik aan alles nu ik hier een paar weken rondloop.”

Vorige week in het eerste serieuze oefenduel van Twente in de voorbereiding tegen Al Wahda maakte hij met zijn agressieve speelstijl een goede indruk. Technisch directeur Ted van Leeuwen ziet in hem ‘toekomstig kapitaal van de club’. ,,Ik ben niet al te groot, dus ik denk dat ik in Nederland wat beter tot mijn recht kom. In België is het toch allemaal een stuk fysieker. Ik besef me maar al te goed dat dit een enorme kans voor me is.”

Nieuwe speler
Jose Matos verlengde onlangs nog zijn contract bij Cadiz tot en met 2022. Gistermiddag poseerde hij op het trainingskamp in De Lutte in het shirt van FC Twente. De 24-jarige gaat de vacature invullen die na het vertrek van Ricardinho links achterin was ontstaan. De Spanjaard wordt voor één seizoen gehuurd. ,,Hij is een frisse, snelle offensieve speler, die heel snel kan omschakelen”, zegt technisch directeur Ted van Leeuwen. Matos komt uit de opleiding van Sevilla en verhuisde in 2018 naar de tweede divisionist Cadiz. ,, We hadden hem graag voor meerdere seizoenen aan FC Twente willen binden, maar huur was de enige optie.”

Matos speelde het afgelopen seizoen 23 duels voor Cadiz. Hij speelde bij Sevilla onder meer met Aitor en Gonzalez. Hij wordt na Julio Pleguezuelo, Javier Espinosa en Aitor de vierde Spanjaard bij Twente en de vijfde nieuweling.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook

Deel deze pagina: