Live Live

Facelift winkelcentrum De Bothoven begint vorm te krijgen

Gepubliceerd: Zondag 24 maart 2019 09:46

Facelift winkelcentrum De Bothoven begint vorm te krijgen

Stukje bij beetje begint de facelift van het kleine winkelcentrum De Bothoven in Enschede vorm te krijgen.

Drie jaar geleden begonnen de werkzaamheden om van de oude textielfabriek aan de Lage Bothofstraat een bijzonder winkelcentrum te maken, met authentieke details uit de Enschedese textielhistorie en hedendaagse architectonische snufjes.

In de oorspronkelijke plannen is in de loop der jaren het nodige veranderd. Zo werd onlangs bekend dat er twaalf lofts in het complex worden gebouwd. Dat worden wooneenheden in het hogere segment, met een huurprijs boven de huurtoeslaggrens. „Het bestemmingsplan stond niet meer winkelruimte toe. Vandaar dat we voor een deel van het complex een andere invulling hebben gezocht”, legt Erik Richter van bouwmanagementbureau Som= uit. Som= uit Oldenzaal heeft de regie over de transformatie van het winkelcentrum. Het bureau had nog meer lofts gewild, maar de gemeente stond meer appartementen niet toe.

Gevel klaar
Langs de Oliemolensingel, tegenover de Edo Bergsmabrug, is de gevel nagenoeg klaar, evenals de zijde die parallel loopt aan het spoor. Het nieuwe onderkomen van dierenspeciaalzaak Jumper is inmiddels opgeleverd. De stalen damwandplaten die de gevel van het fabriekscomplex decennia hebben bedekt, zijn voor een groot deel verwijderd. Nieuwe zwarte kozijnen aan de straatzijde bieden een stijlvolle aanblik. Maar de rest van de bebouwing moet nog flink onderhanden worden genomen.

Uit de jongste schetsen blijkt bijvoorbeeld dat er een doorgang wordt gemaakt tussen het oude fabrieksgedeelte waarin Jumper zit, en Emté/Jumbo. Daarboven komt een verdieping met twaalf lofts. „De exploitatieovereenkomst met de gemeente heeft even op zich laten wachten”, legt Erik Richter uit. Het college van B en W werkt nog aan het ontwerp bestemmingsplan, dat de inspraakprocedure ook nog moet doorlopen. „Daar wachten we met smart op”, aldus Richter.

Gesloopt

Het voormalige pand van dierenspeciaalzaak Jumper, naast supermarkt Emté, wordt gesloopt. Maar dat gebeurt pas als het voormalige fabrieksgedeelte helemaal klaar is. Inmiddels is duidelijk dat het verkochte Emté binnenkort stuivertje wisselt met Jumbo. De plannen om de geel/groene huisstijl van Emté te wijzigen in haar laatste formule met antracietgrijs, zijn daarmee ook van de baan.

Jumbo betrekt het huidige pand van de Emté. Drie jaar geleden was er al sprake van dat Emté gezelschap zou krijgen van een tweede supermarkt. Toen werd vooral Aldi genoemd. Die zou hier mogelijk neerstrijken als de vestiging aan de Lipperkerkstraat zou sluiten. Dat filiaal is inderdaad sinds enige maanden dicht, maar Aldi heeft al een nieuwe zaak geopend in het Miro Center.

Tweede supermarkt
De naam van de tweede supermarkt wil Richter niet noemen, alleen dat het om een verplaatsing van een winkel gaat. Het oude fabrieksgebouw is mede bestemd voor kleinere dagwinkels. Erik Richter: „Te denken valt bijvoorbeeld aan een bakker, een bloemist, een delicatessenzaak en dergelijke.” De onderhandelingen met geïnteresseerde mkb’ers voor de vier à vijf units zijn volgens hem in volle gang.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: SOM

Deel deze pagina: