Live Live

Extra debat in provinciale staten over miljoenenlening Lithium Werks

Gepubliceerd: Maandag 22 oktober 2018 13:28

Extra debat in provinciale staten over miljoenenlening Lithium Werks

Er komt een extra debat in Provinciale Staten over de lening van 7,5 miljoen euro die aan Lithium Werks wordt versterkt. Het door de PVV geïnitieerde debat wordt unaniem gesteund door de rest van de staten.

Volgens de PVV heeft gedeputeerde Eddy van Huijm belangrijke informatie voor de Provinciale Staten achtergehouden over het verstrekken van de lening aan Lithium Werks. Het batterijenbedrijf krijgt een miljoenensubsidie voor het realiseren van een campus voor onderzoek en ontwikkeling op de luchthaven Twente.

Dubbele petten
Wat knelt bij de partijen is dat Geert Braaksma commissaris is bij zowel het subsidie-verstrekkende OostNL als ook commissaris bij het subsidie-ontvangende bedrijf Lithium Werks. Die dubbele petten noemde hoogleraar bestuurskunde Michiel de Vries eerder al 'problematisch'. „Dit roept vragen op, wekt de schijn van belangenverstrengeling en dat alleen had bij hem vooraf het signaal moeten doen afgaan dat dit een schimmige indruk achterlaat”, aldus De Vries.

‘Ronduit fout’
Hoogleraar De Vries uit ook kritiek op gedeputeerde Van Huijm. Hij noemt het ‘ronduit fout’ dat hij de dubbele petten van Braaksma niet aan Provinciale Staten meldde. De PVV wil nu van Van Huijm weten waarom hij informatie achterhield. Naar verwachting vindt dat debat plaats op 7 november.

Van Huijm noemde het eerder ‘niet relevant’ om Provinciale Staten te informeren over die dubbele petten. „Want het besluit dat genomen moest worden ging daar niet over.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lithium Werks

Deel deze pagina: