Live Live

Ex legt bom onder miljoenenimperium Sanderink

Gepubliceerd: Woensdag 07 augustus 2019 21:58

Ex legt bom onder miljoenenimperium Sanderink

Brigitte van Egten zet haar ex Gerard Sanderink het mes op de keel. Ze heeft beslag laten leggen op alle aandelen van zijn miljoenenimperium. Daarmee komt Sanderinks zeggenschap over zijn bedrijven Strukton, Centric en Antea in gevaar, zo meldt Tubantia.

Topondernemer Sanderink werd door de rechter veroordeeld om een dwangsom te betalen, omdat hij onterecht beschuldigingen over Van Egten rondstrooide. Hij weigerde dat, dus heeft Van Egten nu beslag laten leggen op zijn privérekeningen en op de certificaten van de Stichting Administratiekantoor (STAK) Sanderink Investments.

Deze stichting oefent het stemrecht uit over de gecertificeerde aandelen van al zijn bedrijven. Tot nu toe heeft Sanderink als enig bestuurder van de STAK alle zeggenschap over die aandelen. Maar worden de certificaten verkocht, dan raakt hij die alleenheerschappij kwijt. Volgens de normale procedure bij een executoriale beslaglegging heeft Sanderink een tot twee weken om over de brug te komen en Van Egten te betalen. Zo niet, dan zal de deurwaarder de verkoopprocedure voor de STAK-certificaten beginnen.

Half miljoen
Sanderink kan dat alleen voorkomen door de opgelegde dwangsom te betalen. Hoe groot die nu precies is, is niet helemaal duidelijk. Door Sanderinks eerdere weigering om zijn beschuldigingen in te trekken, verbeurde hij in elk geval 200.000 euro. De rechtbank in Almelo verhoogde de dwangsom vanwege zijn halsstarrige houding tot 10.000 euro per dag met een maximum van 500.000 euro.

Het draaide daarbij om een lang epistel vol beschuldigingen dat Sanderink aan diverse media stuurde en dat door zakenblad Quote op haar website werd gepubliceerd. Aanvankelijk weigerde Quote het stuk te verwijderen: Sanderink had het immers zelf gestuurd en uitdrukkelijk verzocht het te plaatsen. Hij had daarbij geen voorbehoud gemaakt. Maar sinds afgelopen weekend is het stuk niet meer te vinden op de website van Quote.

Elke dag 10.000
Maar het is nog wel te lezen via een artikel van RTV Oost over de zaak. Daarin staat een link naar de voormalige publicatie. Volgens Van Egten heeft Sanderink daarmee nog steeds niet voldaan aan zijn verplichting om alle beschuldigingen te verwijderen. Daarmee staat de dwangsom volgens haar inmiddels op 2,5 ton en komt er elke dag 10.000 euro bij.

Laster
Sander Schimmelpenninck, hoofdredacteur van Quote, zegt desgevraagd: „Sanderink en zijn advocaat hadden ons al gedreigd met aansprakelijkheid en dwangsommen. Maar Quote is geen partij in deze zaak, dus van die dreigementen was ik niet zo onder de indruk. Al zit ik uiteraard niet te wachten op meer advocaatkosten.”

Schimmelpenninck wilde echter eerst de uitspraak afwachten van het kort geding, dat Van Egten vanwege smaad tegen Sanderink had aangespannen. „De rechter heeft vrijdag gezegd, dat die verklaring van Sanderink laster is en niet mag. Toen vond ik het wel mooi geweest en heb ik onze ICT-jongens gevraagd die verklaring van onze site te verwijderen. De rechter heeft overigens ook uitgesproken dat wij niet aansprakelijk zijn.”

Schimmelpenninck zegt niet te weten hoe het kan dat de link via RTV Oost nog steeds te vinden is: „Dit ligt buiten onze macht. Wij hebben gedaan wat ons is gevraagd en verder ben ik wel klaar met deze onzin.”

Gerard Sanderink zelf wil niet reageren.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen

Deel deze pagina: