Live Live

Er is nog hoop voor zwembaden en citymarketing in Enschede

Gepubliceerd: Donderdag 03 oktober 2019 16:08

Er is nog hoop voor zwembaden en citymarketing in Enschede

Opgelucht ademhalen is er nog niet bij voor Enschedese zwembadgebruikers en subsidie-ontvangers. Wel lonken er verzachtende omstandigheden.

Er volgen de komende jaren nog altijd zware bezuinigingen, maar dankzij financiële meevallers wil het college de hoogte van de kortingen naar beneden bijstellen. Dat staat in de gemeentebegroting 2020-2023 die donderdag is gepresenteerd.

Zwembaden dicht?

Dat recreatiebad Aquadrome op afzienbare termijn haar deuren moet sluiten lijkt evident. Het budget voor zwembaden zou aanvankelijk worden gehalveerd tot 7 ton, maar dat wordt nu 1 miljoen euro. Dat zou betekenen dat er voor Het Slagman nog hoop is.

Sportaal uitte onlangs haar zorgen. Een halvering van het budget zou leiden tot sluiting van Aquadrome en mogelijk ook Het Slagman. Eerder dit jaar, voordat financiële tegenvallers roet in het eten gooiden, werd nog gesproken over de bouw van drie nieuwe baden op Het Diekman.

Bezuiniging op citymarketing
Enschede Promotie leek de dupe te worden van de noodzakelijke bezuinigingen. Er moet vanaf 2021 een miljoen euro worden bezuinigd op subsidies en de meeste fracties in de gemeenteraad spreken hun voorkeur uit dat een groot deel daarvan bij citymarketing terecht komt.

Dat zou de doodsteek voor stadspromotie betekenen, waarschuwde directeur Marieke ter Brugge van Enschede Promotie. In de aangepaste plannen gaat het college uit van een bezuiniging van 5 ton op subsidies. Dit betekent overigens niet dat citymarketing ‘veilig’ is, dat is aan de gemeenteraad.

Onzekerheid
Ook het ondernemersloket van de gemeente lijkt gered, al zal de acquisitie van nieuwe bedrijven in afgeslankte vorm verder moeten. Eerder hing er een bezuiniging van 6 ton boven het loket voor ondernemers. Dat wordt nu bijgesteld naar 4 ton.

Dat Enschede een aantal bezuinigingen kan bijstellen komt doordat de periodieke herverdeling van rijksgelden dit najaar voordelig uitpakt. Maar de onzekerheid blijft: volgend jaar kan zo’n herverdeling weer nadelig zijn.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay

Deel deze pagina: