Live Live

Enschedese zigeuner dreigde in video rivaal vol te pompen met lood

Gepubliceerd: Donderdag 13 februari 2020 20:13

Enschedese zigeuner dreigde in video rivaal vol te pompen met lood

Een vete tussen twee zigeunerfamilies liep zo hoog op dat Abraham Z. uit Enschede geen andere uitweg meer zag dan op Facebook een dreigvideo uit te zenden. Die miste zijn uitwerking niet, want het vermeende slachtoffer rende linea recta naar de politie.

Erwin Waanders | Tubantia

Z. zit er deze donderdag schuldbewust bij in de rechtbank. Er knapte iets bij Abraham Z. (30) toen hij N., de ex-vriend van zijn bloedeigen zus, voor de zoveelste keer bedreigingen hoorde uiten. N. zou wel even langskomen om het dochtertje van Z. te verkrachten en te vermoorden. Dat pikte Z. niet en hij nam samen met een paar vrienden een video op, waarin met een balletjespistool werd gedreigd en waarin N. te horen kreeg dat ze hem zouden vol pompen met lood en hij zou sterven.

Doodsbedreigingen
De dreigementen kwamen voort uit een vete die ruim drie jaar duurde tussen twee Roma-families met zeer nauwe banden. Het zusje dat samen met N. een kind heeft, wilde de relatie met N. verbreken. De nasleep van die ‘scheiding’ zorgde voor een uiterst gespannen sfeer tussen de twee families.

Breuk
N. kon de breuk niet verkroppen en de familie eiste dat ze bij elkaar zouden blijven. De familie van Z. mocht het zoontje van de zus en N. niet zien en het leverde over en weer irritatie en verwijten op. Ook een andere zus van Z. is getrouwd met een telg uit de familie N. en heeft vier kinderen. Ook die mag de familie Z. niet zien.

Te ver gegaan
Z. is zelf vader van vier kinderen en zal alles doen om zijn gezin te beschermen. „En daarin ben ik nu te ver gegaan”, zegt hij tegen politierechter Van Vuure. „Ik wilde dat de dreigementen richting mijn familie en mijn gezin zouden stoppen. Ik was al een aantal keren bij de politie geweest, zoals het hoort als je een conflict hebt. Maar de agenten gaven aan dat ze niks konden doen zolang er niks concreets gebeurde.”

Romani
Na het uitzenden van de dreigvideo in het Romani (taal van de Roma) werd Z. al snel aangehouden. Hij zat drie dagen in hechtenis in Borne en tijdens zijn detentie werd hij door N. meerdere keren bedreigd via een video. „Ik heb het de agenten die mij verhoorden allemaal laten zien en uitgelegd. En gelukkig kan ik dat hier ook doen. Want ik ben niet zoals op de video. Ik werk hard en onderhoud mijn gezin.”

Toch levert de video en het pistool Z. nu een geldboete en een voorwaardelijke taakstraf van 50 uur op met een proeftijd van 2 jaar. Z. aanvaardt de straf zonder mokken. „Ik betreur dat het zover is gekomen. Het is nu gelukkig rustig tussen onze families. Mijn zus is in het buitenland getrouwd en heeft een tweede kind. Ook zij ziet haar zoontje niet, maar daar zullen we het nu mee moeten doen. Voor u en mijn familie bied ik mijn excuses aan dat het zo is gelopen.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. Foto: Pixabay

Deel deze pagina: