Live Live

AUDIO Enschedese winkeliers blazen nieuw leven in De Heurne

Maandag 23 oktober 2017 11:11

AUDIO Enschedese winkeliers blazen nieuw leven in De Heurne

Ondernemers De Heurne hebben zich eindelijk herenigd. Samen willen zij schouders eronder zetten om winkelstraat weer pareltje te maken.

De Heurne is al jaren het zorgenkindje van de Enschedese binnenstad. Ondanks de sfeervolle, historische winkelpanden, is de leegstand in geen enkele winkelstraat in het centrum zo hoog. Menige winkelgevel kan wel een opknapbeurt gebruiken.

De winkeliers beseffen dat er wat moet gebeuren. Voor het eerst in lange tijd hebben zij zich verenigd om, samen met de gemeente, van De Heurne weer een aantrekkelijke winkelstraat te maken.

Vorige week is daartoe een werkgroep opgericht. Die bestaat uit Bernhard Sassen (Broodje Willemientje), Peter Boeve (Pico) en Nicole Workel (Bertus Workel). Daarnaast heeft zo'n 98 procent van alle winkeliers zich aangemeld bij de groepsapp van de straat om nauw in overleg te blijven.

Woordvoerster Nicole Workel is blij met deze ontwikkeling. "In het verleden werd in De Heurne vaak gemopperd dat het aanpakken van onze straat een zaak voor de gemeente was", zegt ze. "Ik vind dat wij als ondernemers zelf de kar moeten trekken. Daarbij kun je gebruik maken van de hulp van de gemeente. De gemeente is zeer toegankelijk en denkt zeer actief met ons mee."

Vorige week hebben de gemeente en de ondernemers een schouw gehouden, waarbij de problemen in De Heurne zijn geïnventariseerd. De leegstand en de panden met achterstallig onderhoud zijn in kaart gebracht. Begin volgende maand wordt daar verder met de gemeente over gesproken.

Het probleem is dat niet alle winkelpanden ook eigendom zijn van de ondernemers die er hun zaak hebben. "Een van de onderwerpen is de vraag hoe je pandeigenaren aanspreekt om ze te bewegen te investeren in renovatie. We weten dat de gemeente bepaalde potjes voor gevelrenovatie heeft", laat Workel weten.

Kerstmarkt
Hoog op het wensenlijstje van de winkeliers staat het houden van een kerstmarkt. "We zitten geregeld met de collega's van de Haverstraatpassage om tafel", zegt Workel. "Daar is uitbreiding van hun kerstmarkt naar De Heurne ter sprake gekomen. Dat zou mooi zijn, dat de kerstmarkt in De Heurne een traditie wordt."

De Heurne heeft veel potentie, vindt Workel. "We zijn natuurlijk geen A-locatie, maar we kunnen hier met z'n allen wel een mooi, klein concept neerzetten met een gevarieerd winkel- en horeca-aanbod."


TV Enschede FM sprak hierover met Nicole Workel. Beluister dat bericht hierboven terug. 

┬ę Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. - Foto: Lars Smook

Deel deze pagina: