Live Live

Enschedese vrouw werd ontvoerd door ex-vriend: ‘Een nachtmerrie van 7 uur’

Gepubliceerd: Dinsdag 08 januari 2019 13:15

Enschedese vrouw werd ontvoerd door ex-vriend: ‘Een nachtmerrie van 7 uur’

Vier dagen voor haar ontvoering had ze de politie al ingelicht, bang dat haar vriend Alak S. (29) uit Gronau het niet zomaar voor lief neemt dat ze de relatie heeft verbroken. Op 23 juli vorig jaar kreeg de Enschedese vrouw gelijk. Als ze haar hondje uitlaat staat S. plots naast haar. Hij vertelt haar dat hij “knalpistool” bij zich heeft en neemt haar mee naar het Duitse Vreden. Pas na 7 uur komt er een eind aan haar nachtmerrie. Officier van justitie Geert Steeghs eist 2 jaar waarvan 8 maanden en een contactverbod tegen de oorspronkelijk in Gronau wonende S..

Er was helemaal geen sprake van een ontvoering aldus S. voor de rechtbank in Almelo dinsdag. “Ik wilde een goed gesprek met haar en heb haar gezegd, blijf alsjeblieft bij mij. Ik heb niet gevoel gehad dat ze bang was ofzo.” Getuigen verklaarden bij de politie anders. Zij zagen een tegenstribbelende vrouw die door twee mannen vastgepakt wordt en in een Volkswagen Caddy wordt getrokken waarna de auto weg rijdt. In het buitengebied van Enschede wordt er overgestapt in een andere auto die S. en zijn ex naar Vreden brengt. Daar neemt S. haar mee naar een bedrijf van kennissen. Daar wordt de kantine vrijgemaakt zodat S. met de ontvoerde vrouw kan praten. Uiteindelijk weet ze uit handen van haar ex te komen. Hoe wordt niet duidelijk tijdens de rechtszaak.

Gedrag veranderde
Volgens de Enschedese was de relatie in het begin erg leuk. Maar na verloop van tijd veranderde het gedrag van haar vriend. Ze begon zich benauwd te voelen, S. begon de controle over haar leven over te nemen. “Het leven veranderde in een hel", schrijft ze in een slachtofferverklaring. “Ik kon werkelijk geen kant meer op.” Na de ontvoering dook ze onder via de Zwolse stichting Kadera, een organisatie die zich bezig houdt met de aanpak van huiselijk geweld en slachtoffers daarvan opvangt. Daar werd een posttraumatische stressstoornis vastgesteld. Namens slachtofferhulp vraagt ze een vergoeding voor de geleden emotionele schade, 1000 euro. “Het boek Alek is voor mij definitief gesloten, ik wil hem nooit meer zien.”

Voor officier van justitie Steeghs staat vast dat de vrouw tegen haar wil in is meegenomen. De Enschedese was doodsbang. “Ze moest haar telefoon afstaan en voelde echt dat ze nooit meer zou terugkomen.” Volgens advocaat Umut Ural valt wat er gebeurde samen te vatten in één zin; “liefdesverdriet omdat relatie over was.” Hij vraagt de rechtbank om de tijd dat S. nog vast moet zitten zo kort mogelijk te houden.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede 

Deel deze pagina: