Live Live

Enschedese voetbalclubs tekenen manifest

Gepubliceerd: Dinsdag 10 september 2019 08:50

Enschedese voetbalclubs tekenen manifest

De meeste voetbalclubs die deel uitmaken van de Federatie van Enschedese voetbalverenigingen (FEV) ondertekenen woensdagavond in de Grolsch Veste het manifest ‘Voetballen met plezier’. Daarmee hopen de clubs de excessen op de voetbalvelden terug te dringen. Gijs Rekers van de FEV is blij met het manifest.

Waarom dit manifest?
„De aanleiding was voor ons het moment dat veel clubs van buiten Enschede niet meer tegen Enschedese clubs wilden spelen vanwege vervelende incidenten. En ook een aantal Enschedese clubs onderling wilde niet meer tegen elkaar voetballen. Daarmee kwam een ordentelijk verloop van de competitie voor de KNVB in het geding en dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Er moest echt iets gebeuren aan de excessen op en rond de velden.”

Is het echt zo erg?
„Jazeker, want er waren competities die met 12 teams begonnen en daar waren er een paar maanden later nog maar 7 van over door talrijke incidenten. Toen hebben we met de FEV bekeken en besproken wat we er zelf aan kunnen doen. Niet door schuldigen aan te wijzen of in de slachtofferrol te kruipen, maar wel door kritisch naar onszelf als clubs te kijken. Daarop is een werkgroep geformeerd met vertegenwoordigers van alle clubs, de scheidsrechtersvereniging SEO, Sportaal en de KNVB en daar is dit manifest uit gekomen.”

Valt of staat voetballen met plezier niet gewoon met gedrag?
„Dat klopt helemaal. De ondertekening is ook een startpunt en zeker geen eindpunt. Het belangrijkste uit het manifest om mee te beginnen is het gedrag langs de lijn. En ten tweede willen we een betere opleiding voor de clubscheidsrechters. Hoe binden we hen en hoe boeien we ze om hun hobby met veel plezier uit te kunnen oefenen. Maar woorden alleen zijn niet genoeg.”

Wat gebeurt er als een club die het manifest heeft ondertekend toch weer betrokken raakt bij een ernstig incident?
„We hebben geen sanctiebevoegdheid, dat ligt bij de tuchtcommissie van de KNVB, maar we kunnen elkaar wel aanspreken en helpen bij het oplossen van deze problemen.”

Is het niet heel teleurstellend dat drie clubs (Rigtersbleek, Victoria’28 en Achilles Enschede) weigeren het manifest te onderteken?
„Dat is het zeker, temeer omdat de drie onderdeel uitmaken van het Ontmoetingscluster, waarin ontmoeten, verbinden en samenwerken centraal staan. Gelukkig onderschrijven ze wel de inhoud van het manifest, maar ze ondertekenen het niet. Dat is teleurstellend. 88 procent van de clubs tekent en 100 procent onderschrijft. Dat is een nuance-verschil.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Robin Hilberink

Deel deze pagina: