Live Live

Enschedese voetbalclubs maken werk van imagoprobleem

Gepubliceerd: Zaterdag 03 november 2018 10:14

Enschedese voetbalclubs maken werk van imagoprobleem

De Enschedese voetbalclubs zijn het erover eens dat ze samen moeten werken aan een veiliger en beter sportklimaat. De rotte appels moeten eruit, daar gaan de clubs samen met de KNVB, de gemeente, de scheidsrechtersvereniging en de Federatie Enschedese Voetbalverenigingen aan werken.

Enschede kampt volgens de KNVB met een imagoprobleem; de voetbalbond merkt dat veel clubs niet meer naar Enschede willen voor een potje voetbal. De sfeer op de velden speelt daar een belangrijke rol in. Een zorgelijke ontwikkeling waar iets aan gedaan moet worden, gaf de voetbalbond eerder al aan, na ongeregeldheden bij de wedstrijd Phenix-SVV’91. Beide clubs worden momenteel door de KNVB onderzocht.

Dat imagoprobleem werd besproken tijdens een vergadering van de Federatie Enschedese Voetbalverenigingen (FEV), waar de 24 clubs uit de stad bij aangesloten zijn. “De laatste jaren is een vergadering niet zo drukbezocht, 23 van de 24 clubs waren er”, zegt FEV-voorzitter Guido Wevers.

‘Heftige discussies’
Het onderwerp zorgde voor ‘heftige discussies’, vertelt Wevers, die namens de clubs het woord voert. “Er is grote betrokkenheid en saamhorigheid onder de clubs. Iedereen trekt zich dat imagoprobleem ontzettend aan. Sommige clubs herkennen het probleem, andere niet. Die vinden dat Enschede nu onterecht over een kam wordt geschoren en voelen zich helemaal niet aangesproken. Maar we zijn het erover eens dat we er samen wat aan moeten en kunnen doen.”

Want of clubs zich nu aansprakelijk voelen of niet, ze krijgen er mee te maken, omdat teams bij elkaar in de competitie zitten, geeft Wevers aan. “We moeten zorgen voor een positief en veilig sportklimaat. Clubs waar het wel goed gaat, kunnen andere clubs helpen.”

Verantwoordelijkheid
Het ging ook over verschillen in normen en waarden tussen Enschedese clubs en die daarbuiten. “Enschede is soms wat explosief, in de buitenstedelijke gebieden zit soms een bepaalde vooringenomenheid naar de stad. Dat kan gaan over allochtonen, over cultuurclubs. We moeten het eens worden over de normen en waarden die wij als Enschedese clubs belangrijk vinden en gaan handhaven. Besturen moeten daarin hun verantwoordelijkheid pakken.” Om de problemen aan te pakken is een denktank gevormd, waarin zes vertegenwoordigers van Enschedese clubs en mensen van de FEV, de scheidsrechtersvereniging, KNVB en de gemeente Enschede zitten. Zij gaan om tafel en komen in januari met oplossingsrichtingen.

Een van de ideeën die tijdens de vergadering geopperd werd, is een meldingsplicht. “Er komt niet altijd op het wedstrijdformulier te staan wat er gebeurd is en dat zou wel moeten”, zegt Wevers. “De KNVB kan niets als er niets op papier staat. Rotte appels zitten overal, niet alleen in Enschede, maar die moeten eruit.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Pixabay

Deel deze pagina: