Live Live

Enschedese straat kijkt samen naar Oranje: ‘Niet gedacht dat ze zouden winnen, wel gehoopt’

Gepubliceerd: Zondag 07 juli 2019 23:53

Enschedese straat kijkt samen naar Oranje: ‘Niet gedacht dat ze zouden winnen, wel gehoopt’

Ze bleven lang positief aan de Voortmansweg, maar na de 2-0 voor de Amerikanen zagen ook zij dat het een verloren zaak was voor Nederland. Toch zijn de bewoners blij dat ze voor het eerst tijdens een vrouwenvoetbaltoernooi met de hele straat naar de finale keken. „Iedereen is enthousiast.”

Als het laatste fluitsignaal klinkt is de teleurstelling groot bij Tara. Ze zakt diep weg in haar blauwe trui. Voor het toernooi had niemand verwacht dat Nederland wereldkampioen zou worden. En ook vlak voor de finale kreeg Amerika de meeste kansen toegedicht. Maar hoop, die was er zeker.

Oprit
Ook bij de bewoners van de Voortmansweg in Enschede, die zich op de oprit van Pieter en Nienke van der Haak hebben verzameld om samen naar de finale te kijken. Een paar houten banken, wat praattafels, drankjes en hapjes en de buurt is klaar voor de wedstrijd waar het om draait. De meesten in het oranje gestoken, sommigen met de Nederlandse vlag op de wang.

Het is een initiatief van Mirelle Vooys. Voor het toernooi begon, ging ze de straat al rond om te kijken wie er te porren was voor het versieren van de straat. Met oranje vlaggetjes: „Dat doen we altijd bij de mannen en voor de vrouwen moest het ook, vond ik.” Iedereen bleek enthousiast. Overbuurvrouw Nienke van der Haak bood aan dat ze met de hele straat bij hen op een groot scherm de finale konden komen kijken. „Dat kon ik toen wel zeggen”, lacht ze. „Niemand dacht dat ze zo ver zouden komen.”

Te makkelijk
Maar dat gebeurde toch. Zo’n 22 straatbewoners zien daarom samen een spannende eerste helft, waarin Nederland knap op 0-0 blijft. De hoop op een Nederlandse overwinning groeit. Tot aan die penalty in de tweede helft die de Verenigde Staten op 1-0 brengt. „Veel te makkelijk gegeven”, vinden ze aan de Voortmansweg.

Mirelle Vooys houdt vertrouwen. „Het wordt zo 1-1 en daarna 2-1 voor Nederland”, voorspelt ze. Alle wedstrijden van het toernooi heeft ze gezien. Een keer moest ze een wedstrijd van Nederland bijna missen omdat ze ziek was. „Maar ik kon toch kijken.” Normaal volgt ze het voetbal niet zo. „Alleen met grote toernooien.”

Ondanks haar vertrouwen, komt daar toch de 2-0 voor Amerika. Het lijkt gedaan voor Nederland. De buren vinden het leuk dat Jill Roord een paar keer in actie kwam, vertellen ze. Ze kennen haar niet persoonlijk, maar zo’n goede speelster uit de regio, dat is toch mooi.

Hockey
Het laatste fluitsignaal klinkt, het is de Nederlandse vrouwen niet gelukt de wereldtitel te pakken. Heel jammer, vindt Desiree Barkel. „Maar alsnog hartstikke knap.” Dat vinden ook Nienke van der Haak en dochter Eva. „Ik dacht niet dat Nederland zou winnen, maar ik had het toch gehoopt”, zegt Eva. „Ik kijk nooit voetbal, ik zit zelf op hockey. Maar nu was het wel heel gezellig om met de straat zo te kijken.”

Ze zijn van plan dat een volgend toernooi weer te doen. Of het nou voor de mannen of de vrouwen is. „Het wordt steeds normaler om met z’n allen het vrouwenvoetbal te volgen”, verwacht Desiree van Barkel. De mannen kijken eerst uit naar een nieuwe Nederlandse competitie. „Nu maar weer voor FC Twente.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Frans Nikkels

Deel deze pagina: